Yaz aylarında opera sahneleri salonların dışına çıkıyor. Açık hava sahnelerinde akşam serinliğini seçen izleyenler sevdikleri müzikle ferahlıyor. Bulgaristan’da yaz opera festivallerini tanıtacağız.
Verdi’nin “Nabuko” operasına girişi BNR radyo orkestrası seslendiriyor. Orkestra şefi Nayden Todorov.
Plovdiv Devlet Operası 2013’te üç önemli yıldönümü kutladı. Festivalin 30. jübile yılı kutlanıyor bu sene. 19 Haziran’da Antik Tiyatro’da başlayan etkinlik hala devam ediyor. Bu yıl ayrıca Yedi tepe şehri Plovdiv’de opera- filharmoni birliğinin kuruluşunun 60. yılı tamamlanıyor. Ayrıca tüm dünyada Giuseppe Verdi’nin doğumun 200. yılı kaydediliyor. Eski Plovdiv’de opera şölenleri 5 Temmuz’a kadar sürüyor. İlk geceye İtalyan Kültür Merkezi ile ortak hazırlanan “Atilla” operası damgasını vurdu. Amfitiyatro bu operaya uygun doğal dekor olarak kullanıldı. Solistler arasında dünya karyeri yapan Bulgar sanatçılar vardı. Genç Deyan Vaçkov Atilla rolünü üstlendi. “Arena di Verona” sahnesinde ses yükselten Krum Gılıbov ise Ettzio rolünde idi. Festival, “Verdi’den seçmeler” konseryle sona erecek. Seçkin arya, düetler ve koro şarkıları seslendirilecek.
Giuseppe Verdi ve Richard Wagner’in doğumun 200. yılını Varna Operası da Yaz Tiyatrosunda Opera Festivalinde anacak. 21 Haziran’dan 22 Ağustos’a kadar iki ay sürecek Açıkhava Opera Sahnesi Wagner’in “Uçan Hollandalı” piyesiyle başladı. Avusturya operasından Bulgar sanatçı Apostol Milenkov Hollandalı rolünde idi. Kuzman Popov’un yönetmen olarak “Travİata” operasını hazırladı. Romanya’dan opera yıldızı İrina Yordanesku 8 Temmuz’da Violeta Valeri rolüne bürünecek, İtalya’dan Angela Nisi de 11 Temmuz’da Varnalı operaseverlerle buluşacak. Yaz Tiyatrosunda Verdi’nin “Falstaf” eserini İtalyan Stefano Segodini yönetecek.
.
Sofya Opera ve Balesi Başkentlilere “Parkta opera” festivalini sunacak. Harp Akademisinin güzel bahçesinde 500 kişilik bir sahnede operaseverler toplanacak. Programda Verdi’nin “Don Carlos” ve Çaykovski’nin “Evgeniy Onegin” operaları sanatseverlerle buluşuyor.
Tiyatro müdürü Plamen Kartalov, doğayla müziğin içiçe olmasının ayrı etki yarattığını paylaştı. Bu sene ilk defa çocuk operası da olacak. Yuli Damyanov’un “Küskün keçi” operası oynanacak.
“Parkta opera” festivali 20 Haziran’da Carmen ile başladı. Sofya Tiyatrosunun Bale grubu ilk defa İngiltere turuna çıktı. Daha sonra Bulgaristan’da bir ay boyunca turları olacak ve farklı şehirlerde “Kuğu gölü”, “Jizel” ve “Don Kişot” operalarından 34 temsil sunacak.
Çaykovski’nin Kuğu gölünden bir kesiti yine radyomuzun orkestrasından dinliyoruz.
Ruse’de ise “Nehir kenarında sahne” festivali başladı. 3.Uluslararası Festivalde Verdi’den Aida temsili sunulacak.Ruse opera sanatçılarına Ermenistan’dan Lusine Danielinyan ve Makedonya’dan Mariyan Yovanovski eşlik edecek. Kaludi Kaludov festivalin 1 Ağustos’ta özel konuğu olacak.
Türkçesi: Sevda Dükkancı

Reklamlar