Merhabalar, biz iki çocuklu bir aileyiz, küçük bir köy evi arıyoruz. Kocam su tesisatı uzmanı olduğu için Bulgaristan’ın her bölgesine yerleşebiliriz, yeter ki avlusu olan  uygun bir evi bulalım.’

Bu, facebook ortamında kurulan özel grupta paylaşılan yüzlerce ilandan biridir. Grubun hedefi köyde bir ev kiralamak isteyenleri sembolik bir yardım karşılığında evini kullanma olanağı olmayan ve başkasına geçici bir süre için teslim etmeye hazır olanlarla bağlamaktır.  Covid-19 kısıtlamaları ile ilgili anlaşılır sebeplerden dolayı son aylarda bu facebook grubuna ilgi giderek artıyor. İnsanlar, avlusu olan çok katlı ve iyi bakımlı evlerden terkedilmiş mülklerde bulunan harap yapılara kadar çeşitli mülkler arıyorlar.

Doğal olarak bu emlak fiyatlarında tırmanışa yol açıyor. İl merkezlerinden 100 kilometre kadar mesafede bulunan evler özellikle atraktiftir ve fiyatları pandemi öncesi döneme kıyasla neredeyse katlanmıştır. Öte yandan krizden dolayı gittikçe daha az vatandaş emlak satin almak için gerekli maddiyata sahiptir. Bunun için geçicibir zaman için bir mülke sahip olma kararı köyde ev arzedenlerle talep edenler arasında ortak bir kesişme noktası olarak nitelenebilir.

İlgilenen taraflar arasındaki iletişimde yardımcı olan İren Nençeva şöyle diyor: „ Üç yıl süreyle evimde kiracılarım vardı. Aslında bu yüzden bu işle uğraşmaya başladım’ diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeterince param yoktu, köyde bir mülk, hatta yalnız bir arazi satın almak için kredi çekmek niyetindeydim. Birkaç boş köy evini dolaştıktan sonra sahiplerden birisiyle bağlantı kurarak, eğer kendisi bunu kullanmayacaksa  birkaç yıllığına evinde kalma teklifinde bulunma arzusu bende doğdu. Bu zaman içinde ben bakımını, gerekli tamiratı üstlenmeyi, ev bahçesiyle uğraşmayı vaadedecektim. Ne yazık ki, böyle bir mülk bulamadım. Yıllar öncesi böyle kişilere rastlamak zordu. Şimdi sayıları daha büyük. O zaman ben ‘Kirasız kiralık mülk’  tuhaf adıyla bir grup kurdum ve ilgi gösterenlere fikirlerimi anlattım.  İlk önce bu tür mülk ilişkilerinde kurallar, çalışma usulleri yoktu. Bunları biz kendimiz araştırdık, hatta yarattık.”

Şimdi mevcut facebook grubu kirasız kiralık emlakları arayanlarla bunları önerenleri  doğrudan bağlıyor. Gruba katılanların sayısı yaklaşık 46 bindir.

Bu sitede ev ilanlarından başka ‘ köyde bir nine ve bir dede’ arıyorum ilanına da rastlanabilir.  Başka biri ise ‘para karşılığında köy mülkümün bakımını üstlenecek birine ihtiyacım var’ şeklinde olabilir. Köyde beraber yaşamak için partner araştıran tek başına yaşayan insanların ilanlarına da yer veriliyor. Facebook grubu, alım-satımla ilgisi olmayan köy mülkleri ile uğraşıyor.

Issızlaşan Bulgaristan köyleri problemi yeni değil.İren Nençeva:”Ne yazık ki, bunun önüne geçemedik. Devlet de köylerin boş kalan binalarıyla tamamen ıssızlaşan mekanlara dönüşmemesi için kendine düşeni yapmadı.

BNR​

Reklamlar