Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yapılan 2017’de AB’de İnternet kullanıcılarının tutumları üzerine araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Bulgaristan’da internet kullananların dörtte birinden fazlası, internet üzerinden alışveriş yapıyor.

Güncel verilere göre, son beş yılda ülkede internet üzerinden alışveriş yapanların oranı iki kat büyüdü – 2012’de yüzde 10’dan geçen yıl yüzde 27’ye kadar yükseldi. Şehirlerimizdeki insanlar neredeyse iki kat fazla online alışveriş yapıyor.

Bulgaristan vatandaşlarının internet yoluyla satın aldığı ilk beş ürün arasında birinci sırada yüzde 73 oranla ev eşyaları yer alıyor. Bu sıralamada ev eşyalarından sonra yüzde 26 oranla seyahatler veya otel rezervasyonları, yüzde 15 oranla çeşitli etkinlikler için bilet alımı, yüzde yaklaşık 14 oranla giyim eşyası veya spor eşyası alımı, yine yüzde 14 oranla çeşitli elektronik ekipmanlar ve başka ürünler geliyor. Vatandaşlarımızın internetten en az satın aldığı ürünler yüzde 4 ve 5 arası oranda değişen ilaçlar, yiyecek ve içecek, film ve müziktir.

Eurostat’ın araştırma sonuçlarına göre online alışverişte en sık görülen sorunlar olarak Bulgaristan vatandaşları aşağıdaki faktörleri belirliyor: teminatlar ve diğer yasal haklar hakkında bilgi bulmada güçlükler; yanlış veya hasar görmüş mal teslimatı; nihai maliyetin belirtilen seviyeden yüksek olması (genellikle daha yüksek teslimat maliyeti, beklenmedik işlem ücreti); dolandırıcılık sorunları (mallar hiç alınmaz, maddi kayıplar alıcı kredi kartı bilgilerinin yanlış kullanılmasından kaynaklanır vb.); köyde yaşayanlar tarafından yapılan çevrimiçi şikayetlerin gönderilmesinde ve tazminat talep edilmesinde zorluk yaşanması, ya da tatmin edici olmayan bir yanıt alınması.

AB’de online alışveriş yapanlar ortalama yaklaşık yüzde 68 oranındadır. Online alışveriş yapanların en yüksek payı yüzde 86 oranla İngiltere’de, yüzde 84 oranda İsveç’te, yüzde 82 oranla Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’dadır. Online alışveriş yapanların en düşük payı yüzde 23 oranla Romanya’da, yüzde 27 oranla Bulgaristan’da ve yüzde 39 oranda Kıbrıs’tadır. AB’de online satın alınan elektronik ekipmanlar arasında yüzde 64 oranla giyim ve spor malzemeleri, yüzde 53 oranla seyahat ve tatil amacıyla seyahatler, yüzde 46 oranla ev eşyaları, yüzde 39 oranla etkinlikler için bilet alımı, yüzde 34 oranla kitap, dergi ev gazete alımları bulunuyor.

Avrupa Komisyonu’nun AB’deki online e-ticaret uyuşmazlıklarını çözme platformunu oluşturmasından sonra sadece bir yıl içinde AB’de sahtekâr tüccarlara karşı online alıcılardan 24 000’den fazla şikayet geldi.

Uzmanların tahminlerine göre 2020’deki dünya çapındaki online satışların, 2016’da 1,6 trilyon dolara karşı 4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. AB’de online ticaretin büyüme oranının da benzeri seviyeye ulaşması bekleniyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar