Çevre ve Su Bakanı (MOSV) Neno Dimov, düzenlediği basın toplantısında Çevre 2014 Operasyonel Programı kapsamında 21 belediyenin, katı yakıtla ısıtılan hane halklarının ısıtma cihazlarının değiştirilmesine yönelik proje başvurusunda bulunabileceğini açıkladı. Bakan, yazın ortasında MOSV’in programın Öncelik Ekseni 5: Hava Kalitesini Artırma kapsamında proje teklif çağrısı yapacağını bildirdi.

Bakan, “Tedbir dün hava temizliğinin temel konu olduğu Çevre 2014 Operasyonel Programı İzleme Komitesi toplantısında tartışıldı. Finansman, Bulgaristan’a karşı havanın kalitesi için ceza prosedüründe yer alan 21 şehir için öngörülmektedir. Şu anda tüm şartları yerine getiren yedi belediye şunlardır: Montana, Vidin, Smolyan (Paşmaklı), Dimitrovgrad (Kayacık), Sofya Belediyesi, Burgaz ve Blagoevgrad (Yukarıcuma).

AK tarafından bu amaçla ayrılan fonların 111 milyon BGN olduğunu belirten Dimov, belediyelerin başvuru yaptığı sırada hava kalitesine ilişkin bir programı uyguluyor olmaları gerektiğini belirtti. Bakan, bu programlarda evlerin ısıtılmasının ince partikül madde kirliliğinin ana kaynağı olarak tanımlanması ve bu soruna yönelik doğrudan önlemler içermesi gerektiğini söyledi.

Bakan,”Program, evlerini katı yakıtla ısıtan hane halklarını hedef alıyor ve amaç insanların bireysel sorunlarını çözmekle yerleşim yerlerinin sorunlarını da çözmektir” dedi. Dimov, hane halklarının ısıtma aletlerinin yenilenmesi için para ödemeyeceğini ve fonların yüzde 100 oranında programdan sağlanacağını belirtti. Bakan, “Sürdürülebilir sonuçlar elde etmek için, yani ince partikül madde miktarının düşürülmesi için projelerin çok sıkı takip edileceğinin altını çizdi” dedi.

Dimov,”Bu yılın ilk dört ayında Çevre Programının göstergeleri çok hızlı bir şekilde iyileşti” dedi. Geçen yılki Mayıs ayı ile bir karşılaştırma yapan Bakan, o zaman toplam kaynak tutarının yaklaşık yüzde 39’u oranında olan 1,3 milyar BGN finansmana yönelik teklif çağrıları yapıldığını, bu yıl ise şimdiye kadar bütçe tutarından yüzde 55’inden fazlasına ve 1,8 milyar levadan fazla finansmana yönelik başvuru prosedürlerinin açıldığını belirtti.

Dimov, “Geçen yıl, anlaşma yapılan fonlar yaklaşık 740 milyon levaydı (% 21). Bu yıl ise anlaşma yapılan fonlar 1 milyarın üzerindedir, yani toplam kaynak tutarının yüzde 30’undan fazladır. Bu dönem içinde proje sözleşmelerinin sayısı ikiye katlandı-geçen yıl Mayıs ayı itibariyle 35 olan proje sözleşmeleri halihazırda 70’e ulaştı. Geçen yıl 98 milyon leva ödendi, şimdi ödenen tutar ise 240 milyon levanın üzerindedir. 2017 yılında 61 milyon BGN veya tutarın yüzde 1,7’si doğrulandı, şimdi ise bu tutar 172 milyon BGN’dir, neredeyse üç kat daha fazladır” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar