Meclis Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylama sonucunda devlet sosyal güvenlik sisteminin mali çerçevesi kabul edildi. İktidardaki Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin gelir kaleminin 140 milyon leva artırılmasına yönelik teklifini reddetti.

Böylece Meclis Genel Kurulunda 11, 067 milyar leva olarak belirlenen 2018 yılına ilişkin devlet sosyal güvenlik sisteminin mali çerçevesi kabul edildi. Buna ilişkin yapılan oylamada 109 milletvekili kabul, 70 milletvekili ret, 3 milletvekili ise çekimser oy kullandılar.

Toplam 11 067 344 200 leva gelir elde edilmesi ve aynı miktarda 11 067 344 200 leva gider yapılması planlanıyor.

Devlet sosyal güvenlik sistemi bütçesi, hükümetin 2018-2020 dönemine ilişkin merkezi yönetimin üç yıllık tahmini bütçesine dayanıyor. Bütçenin gelir kalemini sigorta primleri, mülk gelirleri, ceza gelirleri, cezalandırıcı faiz gelirleri, satışlar üzerinden alınan katma değer vergisi ve başka vergilerden elde edilen gelirler oluşturuyor.

Merkezi yönetim bütçesinden yapılacak aktarmaların yanı sıra fon sıkıntısını karşılamak için merkezi yönetim bütçesinden ek olarak aktarılacak kaynaklar da dahil edilmiştir. Bütçenin gider kaleminde emekli maaşları, sosyal yardım ve tazminat ödenekleri, sosyal güvenliğe yönelik programlar, faaliyetler ve sosyal yardım ve istihdam kurumları, savunma ve güvenlik için kaynaklar öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma Ajansı ve Çalışma Koşulları Fonu’na kaynak sağlanacaktır. Meclis Genel Kurulunda kabul edilen devlet sosyal güvenlik sisteminin bütçe açığı sıfır.

Meclis Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda Emekli Maaşları Fonu bütçe gelirlerinin 4, 430 milyar leva, giderlerinin ise 8,351 milyar leva olması onaylandı.

Bütçenin gelir kalemini sigorta primleri, başka gelirler ve devlet sosyal güvenlik sisteminin merkezi bütçesinden yapılan kaynak aktarımları oluşturuyor. Meclis, Emekli Maaşları Fonu bütçesinin gider kaleminde emekli maaşları için 8, 351 milyar leva harcanmasını kabul etti.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle 1 Ocak 1960 tarihinden önce doğan kişiler için emekli prim tutarı 1 puan artarak yüzde 19,8’e yükselecek. Bu oranın yüzde 11,02’sini işveren, yüzde 8,78’ini ise işçi ödeyecek. 31 Aralık 1959 tarihinden sonra doğanlar için ise emekli prim tutarının yüzde 14,8 olması öngörülüyor. Bu oranın yüzde 8,22’sini işveren, yüzde 6,58’ini ise işçi ödeyecek.

Bütçede 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle emekli maaş formülüne göre hesaplanan bir yıllık sigortalılık süresine ilişkin yüzdenin 1,126’dan 169’a artması ve bunun sonucunda 1 Temmuz itibariyle tüm emekli maaşların yüzde 3,8 artması öngörülüyor.

Önceki yılın 31 Aralık tarihine kadar sigorta prim gün sayısı ve emeklilik yaşı için bağlanan emekli maaşları güncellenmeyip, bir yıllık sigortalılık süresine ilişkin 169 olan yüzde miktarına göre artırılacak. Emekli Maaşları Fonu bütçesinin 3, 921 milyar leva fazla vermesi planlanıyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar