Ülkede nüfus krizi yaşanırken ve 2017 yılı ülkede 40 yıldır en az bebeğin doğduğu bir yıl olarak tarihe geçtikten sonra gözlerimizi doğum yardımına çevirmenin zamanıdır. Yeni hayatın elinde doğduğu kadınlar, ülkemizde her zaman büyük rağbet görmüştür. Anlaşılan bu kadınların emeğinin, ailelerin bir değil, daha fazla çocuk sahibi olmak konusunda karar almalarında yine büyük önem taşıyacağı zaman yaklaşmıştır.

21 Ocak Doğum Yardımı Günü münasebeti ile Sofya’da düzenlenen tartışma toplantısında bütün ülkeden katılan ebeler, ebelerin tek başına çalışmalarını engelleyen 2006 tarihli Yönetmelik’e değişiklik getirilmesini desteklediler. Ebeler, doğum öncesi ve doğum sonrasında verilen hizmetlere dair düzenlemenin getirilmesinde, AB mevzuatına uygun standartların getirilmesinde, tek başına çalışmalarına izin verilmesinde ve işe yeni başlayanların üç asgari ücret tutarında maaş almalarında ısrar ediyorlar.

Ülkemizde önde kadın sağlığı uzmanlarından biri olan Atanas Shterev, toplantıda konuşurken şunları söyledi:“Ebelerin tek başına çalışmalarının düzenlenmesi en büyük önem taşıyor. Şu anki düzenleme ebelerin sağlık ve hastalığın ne olduğuna dair bilgi ve duygusal destek vermelerine izin verse de onların tek başına doğum yaptırmalarına izin vermiyor. Doğumun doktor kontrolünde olması gerektiği özellikle belirtiliyor. Bu konuda büyük kapasitemiz var. Ülkede 3500 nitelikli ebe vardır. ”

Bulgaristan Sağlık Hizmetleri Birliği Başkanı Milka Vasileva ise şuna dikkat çekti:“Ülkede ebelerin ve hemşirelerin sorunları çok ciddi. Mesleğimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bakanla veya Sağlık Meclis Komisyonu Başkanı ile sık sık görüşsek de, ortada yapılan bir şey yok”.

Komisyon Başkanı dr. Lıçezar İvanov, forumda şunları paylaştı: “Biz siyasetçiler sağlık hizmetleri alanında hem ebelere, hem ülkenin tüm vatandaşlarına borçluyuz. Hemşirelerin ve ebelerin ayrı çalışmaları imkanını getiren Sağlık Kuruluşları Yasasının yapılmasında yer aldım. Daha sonra yasanın bu maddesi kaldırıldı. Ancak 2015’te kapsamı genişletildi ve doktor asistanları, ebelerin ve hemşirelerin tek başına hizmet vermelerine imkan sağlandı. Bu yasanın neden çalışmadığını sorarsanız, çünkü finansal bağlılığı yoktur. Tek başına çalışan ebelere para tahsis edilmiş değildir”.

Sofya’da yapılan forumda bir araya gelen ebeler, onların çalışmasını düzenleyen yönetmeliğe değişiklik tekliflerinin görüşülmemesi halinde Mayıs ayında protesto yapacakları yolunda uyardı.

 

Çeviri:Tanya Blagova, BNR

Reklamlar