Grip sezonunun başlaması ile aşı konusu yine gündeme oturdu. Ülkemizde grip aşısı yaptıran kişilerin sayısı 150 bin olup nüfusun sadece yüzde 3’ü kadarını oluşturuyor.

Ulusal Sağlık Danışmanı dr. Angel Kunçev, bu oranın küçük olmasına rağmen geçen yıla kıyasla ciddi bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Grip hastalığına karşı aşı yaptırmakla ilgili çekincelerin artışı ise büyük ihtimalle risklerle ilgili bilginin bol olmasıdır. Ülkede uygulanan ulusal aşı takvimine göre çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden velilerin sözüm ona “aşı karşıtı” hareketi de gittikçe popüler oluyor. Bu veliler, aşıların otizme, bağışıklık sistemi bozukluğu ve kısırlığa  yol açabileceğini öne sürüyorlar.

Bu durum itibar sahibi doktor ve uzmanları “Açıkçası aşılar” adı ile düzenlenen kampanyaya katılmaya ve aşıların zararları ile ilgili söylentileri yalanlamaya itti.

“Karşınıza uçan oklara karşı elinizde kalkan olduğu halde savunmasız durarak alacağınız yaranın ölümcül olmayacağını umduğunuzu düşünün. Olay bu” diyor Aile Doktorları Derneği Başkanı dr. Lübomir Kirov ve şunu da ekliyor:Ebeveynlerin çocuklar yerine karar alma hakkına sahip olmaları, çocuklarını sağlıktan mahrum bırakabilecekleri anlamına gelmez. Oysa yapılan budur. Zorunlu aşıları yaptırmayan veliler hakkında çok sıkı yaptırımlar uygulanmalı.

21. yüzyıulda menenjit, çocuk felci, kızamık ve tetanos gibi hastalıklardan ölen çocuklar var hala. Oysa bundan sadece 100 önce aşıyı zorunlu hale getiren bir kararname sayesinde Bulgaristan, çiçek hastalığını ortadan kaldıran Avrupa’nın ilk ülkesi oldu. Günümüzde bir dizi devlet bu uygulamaya dönüyor. En son Fransa yılbaşından bu yana velilere çocuklarına aşı yaptırma zorunluluğunu getirdi.

Bu arada Balkanlar’da rubeola vakalarının sıklaşmasından dolayı Sağlık Bakanlığı ülkedeki çocuk sahiplerine seslenerek acilen kızamık aşısının yaptırılması çağrısında bulundu. Ulusal Sağlık Danışmanı dr. Kunçev, radyomuza konuşurken durumu dikkatle izliyor, çünkü bazı komşu ülkelerde durum çok dramatik hale gelmişti. Romanya’da kızamık salgını 6000 kişiyi etkiledi, onlarca ölüm vakası var. İtalya, Almanya ve Yunanistan da etkilendi. Sırbistan ve Makedonya’da da kızamık vakaları yaygın. Şu anda Bulgaristan genelinde morbili vakası yok, son olay 2017 yılının Ağustos ayında kayıtlara geçti, diyor dr. Kunçev ve ülkenin farklı yerlerinde yüzde 88 ve yüzde 96 arasında değişen aşı kapsamının ülkemizde de kızamık salgınının yaşanmamasında etkili olduğuna dikkat çekti.

“Açıkçası aşılar” kampanyasının elçisi olan olimpiyat şampiyonu Tereza Marinova, konu şle ilgili şunları söyledi:

“Herkesi şunu düşünmeye çağırıyorum – çocuk felci gibi bir dizi korkunç hastalığa aşılar sayesinde ülkemizde artık rastlanmıyor. İnternet’te çok şey okuyabiliriz. Bazıları doğru olur, bazıları gerçeğe tamamen aykırı olur. Dolayısıyla güvenilir kaynaklardan bilgi almaya çalışalım, sorularımız olunca da onları uzmanlara soralım” diyor Tereza Marinova.

 

Çeviri:Tanya Blagova, BNR

Reklamlar