1 Haziran’dan itibaren 8 AB ülkesinden giriş yapan kişilere karantina uygulanacak

Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’in 29.05.2020 tarihli emri gereği 1 Haziran tarihinden itibaren Bulgaristan’a İsveç, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Belçika, İrlanda, Portekiz, İspanya, Malta ve İtalya’dan giriş yapan kişiler ve Sırbistan ile Kuzey Makedonya hariç üçüncü ülkelerden gelenlere 14 günlük karantina uygulanacak.

Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan otobüs şöförlerine, yük aracı sürücülerine ve gemi mürettebat üyelerin karantinadan muaf tutulacak.

Mezuniyet baloları Haziran sonu veya Temmuz başında yapılabilir

Eğitim Bakanı Krasimir Valçev, mezuniyet balolarının yapılmasına sakınca bulunmadığını açıklarken baloların en erken Haziran sonu veya Temmuz başında yapılmasını önerdi.

1 Haziran’da 49 000 lise son sınıf öğrencisi mezuniyet sınavına girecek.

Bakan Valçev, okulların sınava katılacak öğrencileri karşılamaya hazır olduklarını belirtti.

Koronavirüsten iyileşenlerin sayısı binin üzerine çıktı

Son 24 saat içinde yeni Covid-19 vaka sayısı 8. 1725 test yapıldı. Yeni vakalarından üçü hastanede tedavi altına alındı. Toplam vaka sayısı – 2485 olarak açıklandı. Son 24 saat içinde tespit edilen vaka sayısında %0.3 artış var.

51 kişi daha taburcu oldu, böylece iyileşenlerin toplam sayısı, 1000’inüstüne çıkarak1015 oldu. Bu sayı, tespit edilen tüm koronavirüs vakaların %41’ine tekabül ediyor. Son 24 saat içinde her ikisi 91 yaşında olup Lom huzurevinde yaşayan bir erkek ve bir kadın vefat etti.

Bulgaristan vatandaşları AB’inde salgından en büyük finansal zarar görenler arasında

Koronavirüs pandemisinden Macaristan, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan ve İspanya vatandaşları en büyük finansal zarar gördü.

AP’nun araştırmasına göre Danimarka, İsveç, Nederland, Finlandiya ve Avusturya vatandaşları en az zarar gördü. Ankete katılanların %58’i epidemi sırasında maddi sıkıntı çektiğini paylaştı.

AB vatandaşlarının %30’u gelir kaybından, %23’ü işsizlikten, %14’ü kira ve kredilerini ödeyememekten, %9’u gıda satın alamamaktan yakınıyor.

On kişiden altısı, pandemi sırasında AB devletlerinin yeterincedayanışma göstermediği görüşünde. Kriz sırasında AB’nin aldığı rolden en büyük memnuniyetsizlik İtalya, İspanya ve Yunanistan’da , ardından Avusturya ve Bulgaristan’da gözlendi.

Sendikalar ve işverenler krizlemücadele önlemlerin genişletilmesini önerdi

İşverenler ve sendikalar, hükümete krizle mücadelede yeni 54 önlem öneriyorlar. İstihdamı destekleyen 60/40 önleminin yıl sonuna kadar sürdürülmesine dair AB’den izin alınmasıöneriler arasında. Bu önlemin kapsamına tarımın dahil edilmesi, turizm ve ulaşımda ise 80/20 biçiminde olması teklif ediliyor. Böylelikle istihdam edilenlerin iş ücreti ve sosyal sigortalarının yüzde 80’inin devlet tarafından üstlenmesi sağlanacak.

Kriz döneminde tazminat hakkı ödenmedenişten çıkarılanlara gıda kuponlarının dağıtılması isteniyor. Sendikalar ve işverenlerin bir diğer önerisi ise, anneler ile küçük çocuğu bulunan işçilere devlet tarafından 20 günlük ek izin verilmesidir.

Karadeniz kıyısında bazı oteller turist ağırlamaya başladı

„Slınçev bryag” deniz beldesinde üç otel artık turist ağırlıyor. Bunu belde müdürü Zlatko Dimitrov açıkladı.Durum iyileşmeye devam ederse otellerin çoğu 19 Haziran’a doğru faaliyete geçecek. İlk Bulgar turistleri „Albena” sayfiyesinde de ağırlandı. Belde girişinde tüm araçlar dezenfekte ediliyor.Yemek yeme düzeni de bu sezonda daha farklı olacak. Turistler açık büfe servisini kendileri yapmayacak, seçtiklerini garsonlara söyleyecek.Albena beldesi için ön rezervasyonların yüzde 50’si iptal edilmiş olsa da Albena müdür yardımcısı Hristo Penev BNR’ye konuşurken canlanmanınizlendiğini belirtti.

Bugas ilinde Covid-19’a karşı toplu bağışklık taraması yapılacak

Karadeniz kıyısında Burgas bölgesinde birkaç güne kadar Covid- 19 salgınına karşı bağışıklığın araştırılacağı toplu tarama yapılacak.

Burgas Belediye Başkanı Dimitar Nikolov ,Devlet Sağlık Müfettişliği Başkanı Doç. Dr. Angel Kunçev ile görüşmesinden sonra bu bilgiyi verdi ve taramanın Haziran’ın ilk yarısında yapılacağını duyurdu. Burgas’ta yaz turizm sezonundan önce, bölgenin güvenli tatil güzergahı olarak tanıtılması için temsili sağlık verilerinin elde edilmesiümit ediliyor.

Romanya, Bulgaristan’ı ziyaret eden turistleri karantinaya alacak

Romanya Ekonomi ve Turizm Bakanı Virjil Popesku, Romanya vatandaşlarının Bulgaristan ve Yunanistan’a gidebileceği, ancak döndüklerinde 14 gün karantinaya tabi tutulacaklarını bildirdi.

Popesku, bu önlemin ikili anlaşmalara dayanarak, 15 Haziran tarihinden sonra kaldırılabileceğini ekledi.  

Çocukların kriz algısında değişiklik izleniyor

UNİCEF tarafından düzenlenen bir anket, çocukların Covid-19 ile ilgili algısında değişiklik olduğunu gösteriyor.

Krizin başında ebeveynler ve çocuklar arasındaki daha yakın ve uzun temastan dolayı pozitif algı ağır basarken zamanla evdeki alanların fiziki bitişikliği ve evden çıkma kısıtlamaları bunaltıcı olmaya başladı. Psikolog Vesela Banova, olağanüstü halin özel eğitim ihtiyaçları bulunan çocukların ebeveynlerini en zor durumda bıraktığını öne sürdü.

BNR

Reklamlar