Kriz Nisan ayında yüzde 0, 6 deflasyona neden oldu

Ulusal İstatistik Kurumu, Mart ayına kıyasla Nisan ayında yüzde 0, 6’lık deflasyon kaydetti.

Enflasyon ise geçen yılın Nisan ayına kıyasla yüzde 1.8.

Fiyatlarda en fazla düşüş yüzde 6, 8 ile ulaşım sektöründe görülüyor. Çünkü Nisan ayında otobüsler ve uçak seferleri neredeyse tamamen durmuştu.

Bloke olan kültür sektörü de yüzde 3, 6’lık düşüş kaydediyor.

Hane ile ilgili masraflar – su, elektrik ve gaz yüzde 2.1 düştüğü görülüyor.

En fazla pahalılaşan mallar yüzde 6.3 ile kıyafet ve ayakkabılar. Burada ticaretin neredeyse tamamı online yürütülüyor.

Ulusal İstatistik Kurumu verileri, gıdaların yüzde 0, 9, sağlık hizmetlerinin yüzde 0, 3, kişisel hijyen ürünlerinin 0, 5 ve ilaç fiyatlarının 0, 4 ile yükseldiğini gösteriyor.

Bugünden itibaren AVM ve fitnes salonları açık

Büyük alış veriş merkezlerinde ayrı giriş ve çıkış kapıları olacak 1.5 metre zorunlu mesafeye uyulacak.

Bütün kapalı alanlarda maske takılacak, mağaza sahipleri dezenfektan sağlamalı. Yiyecek  sadece teraslarda sunulack. Mağazalarda giyim ve ayakkabı denemeye izin verilecek.

Fitnes  spor salonlarında spor yapanlar arasında 1.5 metre mesafe şartı geçerli olacak. Grup sporlarında en fazla on kişilik grupların toplanmasına izin verilecek. Spor aletleri her müşteri sonrasında dezenfekte edilecek. Duş ve banyolar çok sıkı hijyen koşularında spor yapanlara açılacak.

Son 24 saatte Covid-19 vakalarında yüzde 1.1 artış

Ülkemizdeki Covid-19 vaka sayısı 2235 oldu. Yüzde 6’sı 18 yaş altında olup vaka olarak 133’tür.

İyileşenlerin sayısı 612, vefat edenlerin sayısı 110’dur.

Yeni koronavirüs test sistemi

Sofya’daki “Aziz İvan Rilski” Üniversite Hastanesi, koronavirüs testi için yeni ve tamamen otomatik bir sistemi yürürlüğe sokuyor. CMIA tipi test CE işaretini taşıyor.

Hastane yetkilileri, dünya strandartına göre bu doğru teşhis  açısından en yüksek seviye olduğunu bildirdi.

Şimdiye kadar kullanılan “hızlı testlerden” farklı olarak, yeni metot saatte 180 adet  test yapılmasına imkan veriyor.

Numuneler üzerinde hızlı çalışma dışında yeni tip test hastalığın etaplarını takip etme imkanı da sağlıyor.

Hastanede tedavi gören veya görecek hastalar için yeni tip test ücretsiz yapılacak. Bu test şimdiye kadar zorunlu olan “hızlı testlerin” yerini alacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova’dan ekonomik kriz merkezi kurulması talebi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova,  Bulgaristan’ın Covid-19 krizini aşması amacıyla önümüzdeki aylarda ekonomik kriz merkezi kurulmasını istedi.  

Ekonomik ve sosyal kriz kapımızı çalıyor. Alınan önlemlerin kötü olduğunu söylemiyorum, fakat  önlemler az, yetersiz ve koordine edilmemiş şekildedir yorumunu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova, devamla eninde sonunda önümüzdeki aylarda meydana gelecek durumun  üstesinden gelebilecek daha ciddi bir organa ihtiyacımız var. Avrupa Komisyonu’na göre GSYIH’da yüzde 10.6 oranında bir düşüş bekleniyor. Oysa Maliye Bakanlığı, yüzde 3 oranından bahsediyor dedi.Cumhurbaşkanı yardımcısına göre önümüzdeki aylarda yapılacak olanlarla ciddi bir eksper organı meşgul olmalıdır.  

Bulgaristan, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan turistik seyahatlerini koordine edecek

Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, Covid-19 salgının düşük seviyelerde seyrettiği durumlarda otellerdeki kapalı restoranlar da açılabilir dedi.

Bakan Angelkova, bakanlığın temel önceliği, Bulgaristan turistlerini Karadeniz bölgesine cezbetmek. Tatil sırasında seyahat detaylarını koordine etmek amacıyla Salı günü Romanya, Sırbistan ve Yunanistan başbakanlarıyla video telekonferans görüşmesi gerçekleşecek. Karantina şartlarında turizm söz konusu olamaz. Bu durum, seyahate çıkmak isteyenleri de vazgeçirmek için yeterlidir dedi.

Turizm Bakanı, bu aşamada otomobil ulaşımının turistler için en uygun ve en güvenilir olduğunu  savundu.

Greenpeace – Bulgaristan’dan “yeşil çağrı”

“Greenpeace Bulgaristan” üyeleri, “Geleceğe dönüş” mesajı ile çevreciler hükümet yetkililerini karar alırken insanların sağlığı ve çevrenin korunmasını ilk sırada tutmaya çağırdı.

Şimdiki kriz, geleceğe farklı uygulamalarda devam etmek, dünya üzerinde daha az iz bırakmak için bir fırsattır.

Çevre aktivistlerine göre, ülkenin ekonomi, enerji ve ulaşım sektörüleri krizlere karşı daha “yeşil” ve “dayanıklı” olmalıdır.

Bulgar bilişim sektörü krize uyum sağlıyor

BNR’ye konuşan Yenilikler, İşletme Hizmetleri ve Teknolojiler Derneği Başkanı İliya Krıstev, bilişim sektöründeki Bulgar şirketleriçalışmalarını ofisten evlere aktarılması sorunsuz bir şekilde gerçekleşti ve iş süreçlerini etkilemedi dedi.

Rekabet içinde olduğumuz tüm piyasalar, bu süreci bizden daha zor bir şekilde geçirdi, diye yorumlayan İliya Krıstev, krizin olumsuz etkileri arasında, geciken ödemelerin ve şirketlerin bozulmuş likiditesinin bulunduğunu ve krizin başka bir etkisinin geliştirme aşamasında olan projelerde durma veya yavaşlama kaydedildiğini belirtti.

Editör E. Karkalanova ve Haber Merkezi ekibi

Çeviri: Şevkiye Çakır, Özlem Teffikova, Müjgan Baharova

Derleyen: Neli Dimitrova

BNR

Reklamlar