Covid-19 vaka sayısı dünya çapında artış gösteriyor

Bulaşıcı ve Parazit Hastalıkları Ulusal Merkezi Müdür Yardımcısı prof. İva Hristova, pandeminin birçok yerde hız kazandığını ve bunda etkili olan birçok faktörün olduğunu ileri sürdü.

“ Balkanlar’daki durum ağır. Bizde 11 000 vaka varsa Romanya’da vaka sayısı dört kat, Sırbistan’da ise belki de iki kat büyük. Kosova, Karadağ ve Arnavutluk’ta da büyük sayıda vaka var. Dünya çapında izlenen bir eğilim söz konusu” şeklinde konuştu prof. Hristova.

Sözlerine göre bulaşan sayısının artırılması mümkün değil, fakat belirtisiz seyreden vakalardan dolayı sayının çok daha büyük olması ihtimaller dahilindedir.

Yeni Covid-19 vaka sayısı 265 olup test sayısının yüzde 4’üne tekabül ediyor

Tek Bilgi Portalı verilerine göre son 24 saatte Bulgaristan’da yapılan 6 639 PCR testinden yüzde 3.99’unu oluşturan 265 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Vaka sayısı Sofya (51), Dobriç (51) ve Varna’da (46) en büyük.

Vefat edenlerin sayısı 6 olurken 202 kişi sağlığına kavuştu. 34’ü yoğun bakımda olmak üzeretoplam 751 kişi hastanede tedavi görüyor.

Hastanelere Covid-19 desteği sağlanacak

BNR muhabiri Daniel İnkov’un aktardığı gibi sağlık kuruluşları ve hastenelere ilişkin yasaya yeni getirilen değişikliklere göre Covid-19 virüsünün salgın halinde yayılması halinde hazır durumda olmaları için statüsü ne olursa olsun hastanelere destek sağlanacak.

AB Komisyonunun üye devletler adına üreticilerden Covid-19 aşısının satın alımına ilişkin ön sözleşmeler yapabilmesine ilişkin anlaşma da imzalandı.

Sayıştay Covid-19 ile mücadelede harcanan kaynaklara ilişkin incelemeler yapıyor

Ekonomi, maliye, çalışma ve sosyal politika ve tarınm ile gıda bakanlıklarında uygulanan denetim kapsamında Şubat ayından 2021 yılının Mart ayının sonuna kadarki dönemde Covid-19 pandemisinden en çok etkilenenlere destek önlemlerinin uygulanması ile ilgili incelemeler yapılacak.

Ruse huzurevinde personel kıtlığı

Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ruse Huzurevine personel göndermeye hazır. Huzurevi personelinin büyük bir bölümünün işten ayrılmak istediği yönünde bilgi alındı.

Şimdiye kadar 51 yaşlı kişide ve sosyal işçilerden olan 6 kişide Covid-19 tespit edildi, 22 kişi hastaneye alındı, 2 kişi vefat etti.

Sorunun derinleşmesi halinde huzurevinde bulunan yaşlıların bir kısmının başka bir binaya yönlendirilmesi gerekebilir.

Dobriç’te yeni Covid-19 merkezlerinin tespit edilmesi üzerine toplu testler

100 kişinin bulunduğu Dobriç huzurevinde bir kişinin pozitif çıkması üzerine toplu virüs testleri uygulanmaya başladı.

Bir anaokul dezenfeksiyon için kapatıldı, işçilerin yarısının pozitif çıkmasının ardından bir fabrika kapatıldı.

Salgınla mücadele önlemlerinin süresi uzatıldı

Sağlık bakanı emir ile açık ve kapalı spor tesislerinde seyircilerin bulunması yasağının süresi, 31 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

18 yaş altı sporculara bir kişinin refakat etmesine verilen izin devam ediyor.

Kapalı alanda bulunan spor tesisleri, dans salonları, havuz ve fitness salonlarında çalışanlar, personel, antrenörler ve görevliler için maske taşıma zorunluluğu devam ediyor. Sadece spor yapanların koruyucular kullanmamalarına izin veriliyor.

İtalya, 31 Temmuz tarihinden itibaren ülkeye Bulgaristan’dan giriş yapanlar için uygulanan 14 günlük karantina süresinin uzatıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre Slovenya yönetimleri de Romanya ve Bulgaristan’dan gelenlere 14 günlük karantina zorunluluğunu getirdi.

BNR

Reklamlar