Bulgar yetkililerin Cumartesi günü başkent Sofya’da yaptığı açıklamada, 16 yaşındaki gencin İŞİD üyesi olduğu ve terörist bir saldırı planladığı söylendi.

Başsavcı Yardımcısı İvan Geshev, olayı bir trajedi olarak adlandırdı ve IŞİD’in genci sosyal medya üzerinden yaptığı propagandayla bünyesine kattığını ekledi: ‘’Bu olay, IŞİD’in reşit olmayan bireyleri nasıl kandırıp radikalize ettiğine dair klasik bir örnek.’’

Yerel basında çıkan haberler, ismi açıklanmayan gencin Bulgaristan’ın en büyük ikinci kenti olan Filibe’ye saldırmayı planladığını yazı ancak tam lokasyon konusunda bilgi vermedi. Şüpheli terörle suçlanmasına rağmen psikolojik danışmanlık alması koşuluyla ailesine teslim edildi.

Roma döneminden tarihi kalıntılar ve sıcak Akdeniz iklimi ile bilinen Plovdiv, hem Bulgarlar hem de yabancılar için popüler bir turizm merkezi ve bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olduğu için normalden biraz daha kalabalık zamanlar geçiriyor. Avrupa Birliği’nin en fakir üyelerinden olan Bulgaristan, kıtanın son birkaç yıldır maruz kaldığı terör saldırılarından en az etkilenen ülkelerden.

Radikalleşme sosyal medyada başlıyor

Gencin IŞİD’e katılarak radikalleşme hikayesi, örgütün dünya üzerindeki diğer şehirlerden insanları arasına katma örnekleriyle epey benzeşiyor. İlk olarak sosyal medyada başlayan karşılıklı mesajlaşmalar daha sonra şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram’a taşınıyor.

Gencin akrabaları tarafından verilen bir ipucu sayesinde polis gencin patlayıcı madde ve bomba malzemelerinden oluşan zulasının yerini tespit etmiş. Ele geçirilen deliller arasında bir IŞİD bayrağı ve çeşitli kitaplar da yer alıyor.

Başsavcı Yardımcısı İvan Geshev, genci kimyayla ilgilenen, iyi bir aileden gelen ve şehrin seçkin liselerinden birinde okuyan “son derece akıllı biri” olarak nitelendirdi.

 

New York Times

Reklamlar