Liderler Sofya’da Batı Balkanlar’ın AB’ye entegrasyonunu görüştü

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde başkent Sofya’da düzenlenen forumda bir araya gelen Balkan ülkeleri devlet ve hükümet başkanları, bölgenin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu ve ortak altyapı projelerini görüştü.

Başbakan Borisov, toplantıda yaptığı konuşmada “Bölge ülkelerinin her biri çok değerli. Biz artık bir barut fıçısı değiliz.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan’ın 2018’de AB dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatan Borisov, dönem başkanlığı sırasında Batı Balkanlar ülkelerinin AB’ye entegrasyonuna büyük önem verileceğini vurguladı.

Borisov şöyle konuştu:

“Bölgemiz güçlü altyapısı ve dijital projelerle AB’nin huzuruna gitmeli. Ünlü yıldız Sylvester Stallone, Bulgaristan’da kurt avına çıktığında ormanlarda dahi internet olduğunu söylemişti. Biz siyasi dersimizin sınavını başarıyla vermiş bulunuyoruz.”

Batı Balkanlar kavramına karşı olduğunu söyleyen Borisov, “Balkanlar, Yunanistan, Romanya, Slovenya, Hırvatistan olmadan düşünülemez. Aramıza Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek’i de almadan ileriye gidemeyiz. Haritada boş alanlar bırakamayız. Brüksel’e giderken, problem taşıyarak gitmemeliyiz.” diye konuştu.

Toplantıya katılan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vukanoviç de “AB genişlemesinde bir yorgunluk söz konusu değil. Sadece Batı Balkanlar’ın süreci yavaşlamış bulunuyor. Ülkelerin tek tek ilerleme yolu tehdit altında değil.” dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, “Priştine, komşuları ile iletişim-ulaşım bağlantılarını güçlendirecek. Tüm Balkan ülkelerin bütçeleri AB entegrasyonu odaklı olmalı. Temel stratejimiz Batı Balkanlar’ın AB’ye katılımı olmalı.” diye konuştu.

Sırbistan Başbakanı Ana Bırnabiç, Sırp hükümetinin Batı Balkanlar’ın AB entegrasyonuna destek vereceğini belirterek “Sırbistan hükümeti Batı Balkanlar’daki diyaloğun güçlendirilmesi için çalışacak. Sel sonrası hepimiz Arnavutluk’a yardım elimizi uzattık. Bölgemiz, geçmişte görülmemiş bir şekilde artık birleşip beraber hareket edebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan’ın Arnavutluk ve Makedonya’nın AB yolundaki çalışmalarına destek verdiğine işaret eden Bırnabiç, Niş-Priştine-Tiran-Teres otoban projesinin öncelikli olduğunu kaydetti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da “Bundan, 300 değil, 30 değil, 3 yıl öncesine kadar böyle bir forumun imkansız olacağını düşünüyorduk. Avrupa, vatandaşlarımıza umut veriyor. Bulgar Başbakanı Borisov’u desteklerken, kendisinden olan beklentilerimizin de çok büyük olduğunu söylemek istiyoruz. Çünkü biz aynı kaderi paylaşan ülkeleriz.” dedi.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev de Bulgaristan’ın dönem başkanlığının bölge ülkeleri için “şans olduğunu” vurguladı.

Dünya Bankası CEO’su Kristalina Georgieva, bölgede ulaşım koridorları ve bilişim sektörünün gelişiminin altını çizerek “Dünya Bankası bölgenin ortak altyapı projelerine 200 milyon dolara kadar yatırım yapabilir. Bulgaristan ile Türkiye arasında Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı tek gişede kontrol alanında örnek teşkil ediyor. Tek gişede kontrol ve karayolları ücretlendirilmesindeki Toll sistemi geçiş için bekleyenlerin oluşturduğu fiziksel kuyrukları sanal kuyruklara dönüştürecek.” dedi.

Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn da 2018’de AB dönem başkanlığını yapacak Bulgaristan’ın girişimlerini takdirle karşıladığını belirtti.

Hahn, forumda temsil edilen ülkelerin son 5 yılda AB ile ticaret hacmini iki kat artırırken kendi aralarındaki ticarette bu tempoyu yakalayamadıklarına dikkati çekti.

Reklamlar