Bulgaristan’da Petkov hükümeti istifa edince yerine gelmeye talip adaylar arasında yer alan Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) lideri Cumhurbaşkanı’ndan hükümet kurma görevini aldı. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle Kremlin yönetimine yaptırım uygulayan Bulgaristan hükümeti Putin’in gazı kesmesi sonucu zor duruma düşmüş ve ilerleyen dönemde istifa etmek zorunda kalmıştı.

Rusya‘nın Ukrayna’ya yönelik işgali sonrası Moskova yönetimine tarihi bağlarla yakınlığa sahip olan komşu Bulgaristan’da hükümet, Vladimir Putin rejimini en sert dille eleştiren yönetimler arasında yer almıştı. Polonya’yla beraber Rusya’ya rubleyle gaz ödemesi yapmayı kabul etmeyen Bulgaristan’daki Başbakan Kiril Petkov’un hükümeti, Moskova’nın gazı kesmesiyle zor  duruma düşmüştü.

Petkov hükümeti giderek kötüleşen ekonomi karşısındaki baskılara dayanamayarak görevinden istifa etti. Yerine ise henüz bir hükümet kurulamadı.

Sofya‘dan bugün gelen son haberlerde ise Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) hükümeti kurma görevini devraldığı bildirildi. BSP, Rusya yanlılığıyla bilinen bir parti olarak Rusya‘ya yönelik yaptırımlar döneminde iktidara yaklaşmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

PARLAMENTODA 4. SIRADA

Bulgaristan’da Başbakan Kiril Petkov hükümetinin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümet kurma görevini Bulgaristan Sosyalist Partisine (BSP) verdi.

240 üyeli mecliste 26 kişilik grubuyla 4. sırada yer alan, eski komünist partinin çizgisinde, Rusya yanlısı siyaset yürüten BSP adına görevi partinin Parlamento Grubu Başkanı Georgi Svilenski aldı.

ERKEN SEÇİM SON SEÇENEK Mİ?

Başbakan Kiril Petkov’un dağılan 4’lü koalisyon hükümetine ortak olan BSP’nin lideri Korneliya Ninova, ülkenin kriz ortamında yeniden erken seçime gitmemesi için istifa eden hükümetin diğer koalisyon üyeleri ile müzakerelerde bulunacağını bildirmişti.

İktidarda sadece 6 ay kalabilen Kiril Petkov hükümetinden popülist şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin ayrılması üzerine koalisyon hükümeti istifasını sunmuştu.

DİĞER ADAYLAR BAŞARISIZ OLDU

PP, mevcut parlamento ortamında yeni bir kabine kurmak üzere Cumhurbaşkanı Radev’den aldığı görevde başarısız olmuştu. Parlamentoda ikinci en büyük gruba sahip, eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi de almış olduğu hükümet kurma görevini anında iade etmişti.

BSP’nin 7 günlük sürede hükümet kurma girişimlerinde başarısız kalması durumunda Cumhurbaşkanı Rumen Radev, parlamentoyu feshederek erken seçim tarihini açıklamasının ardından seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici bir hükümet kuracak.

Reklamlar