Ulaştırma Bilgi Teknolojisi ve Haberleşme Bakanlığından verilen bilgiye göre Bakan İvaylo Moskovski, Romanya Ulaştırma Bakanı Lucyan Shova ve Bölgesel Politikadan Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Corina Kretzu, dün Brüksel’de bir araya geldi. Moskovski, Shova ve Kretzu, Bulgaristan ve Romanya’nın, Silistre ve Calarași şehirleri arasında Tuna Nehri üzerinde üçüncü bir köprü inşa etme imkanlarını ele aldılar. Böyle bir altyapı projesi, iki bölgeyi canlandıracak ve önemli miktarda yatırım çekecek.

Toplantıda ayrıca nehrin ortak kesiminde Bulgaristan-Romanya projelerini yönetmek için bir ortak girişim şirketi kurma olanakları tartışıldı. AB Komiserinin ifadelerine göre, nehir tüm Avrupa ülkeleri için önemli bir ulaşım koridorudur ve Avrupa Komisyonu, nehir üzerinde seyrüsefer ile ilgili tüm güncel sorunları çözmek için Bulgaristan ve Romanya’ya yardımcı olmaya hazırdır.

Bakan İvaylo Moskovski, Bulgaristan’ın AB fonları ve ulusal fonlarıyla uyguladığı projeleri tanıttı. BulRIS projesinin hayata geçirilmesiyle Tuna’nın Bulgaristan kesiminde seyrüsefer yönetimine ilişkin modern teknolojilerin ve sistemlerinin uygulamaya konulduğunu belirtti. Bakan, Bulgaristan’ın nehrin dibini taramak için bir sözleşme imzaladığını ve onunla 3 yıllığına Bulgaristan kesiminde seyrüsefer garantisi verildiğini kaydetti.

Moskovski, aynı zamanda Tuna Nehrini Araştırma Ajansı tarafından satın alınacak çok fonksiyonlu derinleştirme ekipmanlarının tedariki için ihale prosedürü hazırlandığını belirtti.

Bakan,”Bir yıl içinde Rusçuk şehrine Tuna’yı araştırmak için iki yeni gemi teslim ettik ve bu yılın Eylül ayında suyolunu işaretleyecek üçüncü bir geminin inşasını tamlayacağız” dedi.

Bakan Shova, Bulgaristan’ın Tuna’nın bakımı konusunda önemli ilerleme kaydettiğini ve Romanya için “FastDanube” isimli ortak projenin hayata geçirilmesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Bakan, “Bu proje, nehir havzasının durumu üzerine bir fizibilite çalışması yürütmeyi ve seyrüsefer koşullarını iyileştirmek için ortak eylemleri belirlemeyi amaçlamaktadır” diye ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar