Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, yaptığı açıklamada, Bulgaristan’ın koronavirüs hastalarının tedavisinde yer alan tüm sağlık görevlilerinin maaşlarını ayda 1000 levası (566 dolar) artıracağını ve hızlı yayılan enfeksiyonu kontrol altına alma tedbirlerini sıkılaştıracağını söyledi.

Bulgaristan’ın doğruladığı yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası hafta sonu neredeyse iki katına çıkarak 43’e ulaştı. Koronavirüs enfeksiyonundan dolayı iki kişinin öldüğü ülkede 13 Nisan’a kadar olağanüstü hal ilan edildi, okullar kapatıldı ve toplu aktiviteler de yasaklandı.

Birçoğu Batı’da daha iyi maaşla çalışmak için ülkeyi terk eden kronik bir hemşire sıkıntısı çeken Bulgaristan hastaneleri, hastaları tedavi etmek için gönüllü işe almaya başladı.

Borisov ve Cumhurbaşkanı Rumen Radev, nadir bir birliktelik göstererek, Bulgarları paniğe kapılmamaya, durumun ciddiyetini kavramaya, toplumsal mesafeyi korumaya ve birlik göstermeye çağırdılar.

Borisov, “bu savaşta en ön cephede olan ve koronavirüs ile ilgilenen herkes ayda 1000 leva daha fazla alacak.” diyerek, Bulgar endüstrisinin sağlık görevlileri için koruyucu maske ve kıyafet ürettiğini sözlerine ekledi.

5 yıl hapis cezası

Ayrıca Bulgaristan Cuma günü, testi pozitif çıkan veya İtalya gibi ülkelerden dönen kişilerle temas halinde olup da karantinaya girmeyenler için 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasalar kabul etti. O zamandan beri polis yasayı ihlal eden dört kişiyi gözaltına aldı.

Cumhurbaşkanı Radev, Bulgarlara bu kısıtlamalara uymaları çağrısında bulundu. Radev öte yandan, hükümetten işlerini kaybedecekler ya da restoranlar, sinemalar, spor salonları ve dükkanlar kapalı olduğu için ücretsiz izinle evlerine gönderilenlere ilişkin çözüm bulmasını istedi.

Pazar günü Dışişleri Bakanlığı uluslararası seyahat dizginlemek için hem yurtiçinde hem de yurtdışında Bulgarlar çağırdı.

Belgrad’ın transit seyahatler de dahil olmak üzere diğer ülkeler arasında Fransa, Almanya, Avusturya veya İspanya’dan gelen tüm yolcular için kara sınırlarını kapatması sonrası, şu anda Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki sınırda düzinelerce Bulgar mahsur kaldı.

 

Habernediyor

Reklamlar