Avrupa Birliği (AB) Komisyonu bugün AB ülkelerini temiz hava sağlanması için acil önlemler almaya çağırdı. AB Çevre, Denizcilik ve Balıkçılık Konuları Komiseri Karmenu Vella, gazetecilere verdiği demeçte, Brüksel’in bu konuda daha fazla beklemeyeceğini söyledi.

Vella, “Ciddi konular hakkında ciddi olacağımızı söyledik – bunu yapıyoruz. Yarın komisyon üyeleri konuyu haftalık toplantılarında görüşecek. Henüz şartları yerine getirmeyen ve henüz mahkemeye verilmeyen AB ülkeleri Pazartesi gününe kadar yeni tedbirler önerebilir. Bu önlemlerin konunun hızla gelişmesine neden olacağını düşünürsek, konuyu mahkemeye taşımayabiliriz” diye kaydetti.

AB Komiseri, “Gereksinimler eski ve çok önce uygulanmış olmalıydı. Yeterince bekledik ve daha fazla beklemeyeceğiz. Bütün AB ülkelerini bu sorunu acil çözmeye çağırıyorum. Eylemin sorumluluğu devletlerin, hukuki sonuçları da var” diye sözlerine ekledi.

Vella, AB’de her yıl yaklaşık 400 bin kişinin solunum yolu hastalıklarından öldüğünü kaydetti. AB Komiseri bugün hava kalitesi sağlamayan ve aleyhine Avrupa Adalet Divanı’nda dava açma tehdidi altında bulunan dokuz AB ülkesinin temsilcileriyle bir araya geldi. 2008 yılında AB, izin verilen maksimum hava kirliliği eşikleri getirdi. AB’deki 28 ülkenin 23’ünde bu gereksinimler karşılanmadı ve hava 130 ilde aşırı kirdir.

Kirlilik göstergelerinden birine göre, Komisyon 13 ülkeye (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Polonya, Portekiz, İspanya, İngiltere ve Lüksemburg) karşı dava açtı. İkinci göstergeye göre aleyhine dava açılan ülkeler: Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Macaristan, İtalya, Letonya, Portekiz, Polonya, Romanya, İsveç, Slovakya ve Slovenya.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar