Doğalgaz krizinin en büyük oyuncularından biri olan Washington, Avrupa Birliği ve Rusya arasında enerji alanındaki iyi ilişkilerini bozmak için azami çabalar sarfediyor. Kiev’in yeni yönetimi bunun için bir araç olarak kullanılıyor. Ukrayna doğalgaz boru hattındaki ilk avarya ile birlikte Avrupa’da vakitli ve uzun vadeli doğalgaz tedarikler konusu istikrarsızlığa sürükleniyor. guney-akimAynı zamanda daha Mart ayında “Sağ sektör” radikal milliyetçi grubunun lideri, Rusya’nın Avrupa’ya petrol ve doğalgaz satma imkanını elden almak için Ukrayna’dan geçen doğalgaz boru hattını havaya uçurmakla tehdit etti.

Buna mukabil Rusya yeni yakıt piyasalarını bulmaya başarıyor, ancak Avrupa yeni ve güvenilir tedarikçileri bulabilecek mi?

Avrupa Komisyonu’nun AB için stratejik önem taşıyan” Güney akım” projesine tutumu, Avrupa halkının bütün seçeneklerden en ucuzu olan boru hattı üzerinden, zamanla denetlenen Rus gazını kullanma isteğine ters düşüyor.

ABD’de yurtdışına sıvı doğalgaz ihracat prosedürünü kolaylaştıran bir yasa hızlandırılmış tempo ile kabul ediliyor.Bu yakıt türü Rus gazından oldukça daha pahalıdır ve Ukrayna krizinin ve Moskova ile Brüksel arasındaki ilişkilerin soğması Avrupa’yı Amerikan gazı almaya zorlayacak.

Avrupa Birliği “Güney akım” doğalgaz boru hattının Bulgar kısmındaki inşaat anlaşmalarının meşrululğu konusunu gündeme taşımıştı.ABD, yaptırımlar uygulanan Rus “Stroygaztrans” şirketi ile iş ilişkilerinden dolayı Bulgaristan’a baskı uygulamaya başladı. ABD’nin Bulgaristan Büyükelçisi Marcy Reece, Bulgar iş dünyasına ABD’nin yaptırımlar uyguladığı işletmelerle işbirliğinden kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.Bunun sonucunda Başbakan Plamen Oreşarski, Avrupa Komisyonu ile danışmalarda bulunmak üzere doğalgaz boru hattı çalışmalarını durdurma talimatı Verdi. Muhalefet ve bazı bakanlar Başbakanın projeyi tek taraflı durdurma yetksinin olmadığını kamuoyu önünde açıkladılar.Başbakan talimatını kamuoyu önünde teyit etti.

“Güney akım” ile ilgili anlaşmazlıklar Bulgar hükümeti için zor bir zamanda derinleştiler. Ülkemizde sel felaketi yaşandı, iki Bulgar bankası, vatandaşların brikimlerini çekme yönünde kışkırtmanın hedefi oldu.Bu olayların neticesinde Devlet Başkanı Rosen Plevneliev, parlamentoyu feshetme ve yeni seçimlere kadar geçici hükümet tayin etme niyetini açıkladı.

Pazartesi günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ülkemize yaptığı ziyaretinin birinci gününde, Bulgar yetkilileriyle bütün görüşmelerde “Güney akım” projesi en önemli konuyu teşkil etti. Rusya, daha önce proje çalışmalarını yürütüen Rusya ve Avrupa Komisyonu ortak çalışma grubunun çalışmalarının yenilenmesini önerdi. Hem Moskova hem Sofya, “Güney akım” projesinin AB’nin Üçüncü Enerji projesinin çerçevesinde ele alınmasına rağmen daha önce bir çok kez yapıldığı gibi bir istisna yapılabileceğine inanıyorlar.

“Bulgaristan ve Rusya asırlık manevi ve kültürel ilişkileri var ve partnerliğini pragmatik ve karşılıklı çıkar üzerinde kurmalıdırlar”. Rosen Plevneliev, 7 Temmuz’da Sofya’da Sergey Lavrov ile görüşmesinde bunu söyledi.

Bulgaristan Avrupa Komisyonu tarafından açıklamaların yapılmasından bir kaç hafta sonra topraklarındaki “Güney akım” projesinin inşaatının kaldığı noktadan devam etmesini bekliyor.

Çeviri: Ergül Bayraktar – BNR

Reklamlar