Hafta başından bu yana başkentin “Lozenets” hastanesi ülkemize gelen Ukraylanı vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından dolayı yurtlarından çıkan Ukraynalı vatandaşlar hastanenin bütün bölümlerinde ücretsiz muayene ve sağlık hizmetinden faydalanabilir. İç Hastalıkları Kliniği Başkanı Dr. Krasimir Angelov, Bulgaristan radyosuna verdiği söyleşide farklı muayenelerin nasıl yapılacağını anlattı:

“Muayeneler Bulgaristan vatandaşlarına nasıl gerçekleşiyorsa aynı şekilde yapılıyor. Acil muayene ihtiyacı olmayan hastalar, randevu alıyor ve muayeneye öyle geliyor. Onlara yönelik tek şart ise kimlik belgeleri ile gelmeleri.”

Dr. Krasimir Angelov’un sözlerine göre, “Lozenets” hastanesinde artık Ukraynalı bir kadına cerrahi muayene yapıldı.

“Cerrahi bölüme kabul edilen bir kadın var. Ukrayna’dan çıkmadan önce ameliyat geçirmiş bu kadın. Burda tekrar ameliyat edilmesi gerekti, çünkü ameliyattan sonra komplikasyon gelişmiş. Şimdilik genç kadının sağlık durumu iyi.”

Dr. Angelov, hastane personelinin bir bölümünün Covid’e yakalandığını, evde tedavi gördüklerini, ancak durumun hastanenin çalışması için bir risk teşkil etmediğini de belirtti.

Ukraynalı mültecilerin sağlık sigortaları konusunda ise şunları söyledi Dr. Angelov:

“Bu sorunun cevabı Sağlık Bakanlığında. Ben henüz bu hastalara yönelik farklı testlerin, muayenelerin, cerrahi müdahalelerin nasıl finanse edileceğini bilmiyorum. Kesinlikle söyleyebileceğim birşey var ki, o da bu hastaların hastane hizmetleri için ücret ödemeyecekleri.”

Bir haftadan beri Sofya’daki “Sveta Anna” hastanesinde doktorlar da Ukrayna’dan gelen mültecilerin etnik grubu veya dini aidiyeti fark etmeksizin herkese ücretsiz muayene yapıyorlar. Şeynovo ve Kadın sağlığı hastanesi “Sveta Sofya” da hamile mülteci kadınlara yardım etmeye hazır.

Plovdiv, Burgas ve Montana’daki hastaneler de bu konuda mültecilere yardım etmye hazır.

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar