Bulgaristan enerji tasarrufu için bina zeminlerini yeniliyor

AB üyesi Bulgaristan, önemli bir karar aldı. Hava kirliliğinin ve karbon salınımının azaltılması, tasarruf sağlanması için, ısıtma amaçlı enerji tüketimini azaltmaya karar verdi.

2005 yılına göre, %41 azalma öngören plan 2020 yılına kadar enerji tüketiminde önemli hedefleri öngörüyor. Her yıl 716 bin ton petrol eşdeğeri (tonnes of oil equivalent-teo) bir azalmanın gerçekleşmesini öngörüyor.

Bulgaristan için bu çok kolay olmayacak. Zira 2014-2016 arası uygulamada 303 bin tona ulaşabilmiş idi tasarruf.

Bulgaristan bunun gerçekleşmesi için öncelikle bütün devlet binalarının ısıtılması ve soğutulması işlemlerinde tüketilen enerjiyi azaltma yoluna gidecek. Bu maksatla devlet binalarının her yıl %5 oranında zeminlerini yenileyecek ve bu yolla 10-12 bin ton yılda bir tasarruf gerçekleştirecek.

Bu görüldüğü gibi hedeften uzak bir rakam.

Bulgaristan ayrıca vatandaşların çeşitli maksatlarla kullandığı binaların zeminlerinin de %1 oranında yenileştirilmesini öngörüyor ki buradan da 284.000-384.000 ton yılda enerji tasarrufu gerçekleştirmiş olabilecek.

Halen alınan tedbirlerle sağlanan 303 bin ton civarındaki tasarrufu da dikkate aldığımızda, Bulgaristan’ın hedefi tutturması oldukça mümkün görülüyor.

Bina zemini deyip geçmeyin. Ciddi tasarruflar sağlayabiliyor.

Türkiye bu yöntemi dikkate alsa “zamlardan daha iyi” bir yöntem bulmuş olur.

 

Adelina Sfishta – Ocak Medya

Reklamlar