Başbakan Boyko Borisov, Lihtenştayn’ın Vaduz kentinde Veliaht Prens Alois von und zu Liechtenstein ile yaptığı görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, “Bulgaristan’ın Avrupa’da istikrar ve güvenliğe katkı sağlamadaki rolüne değer veriliyor” dedi.

Bu görüşme, Bulgaristan ve Liechtenstein Prensliği arasında yapılan üst düzeyde ilk görüşmedir.

Avrupa’da güvenlik konusu görüşmenin ana konularındandı. Borisov, Bulgaristan’ın sadece Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı nedeniyle değil, aynı zamanda uzun yıllardır tutarlı bir şekilde Avrupa yanlısı ve barışçı bir politika izlediği için bir isim olduğunu belirtti.

Başbakan, “Artık Batı Balkanlar için bir şeyler yapmak için çok büyük bir şansımız var, kendimizi hala birbirleriyle çatışma içinde olan ve savaşmaya devam eden ülkelerden ayırt edelim” diye vurguladı.

Başbakan Borisov, Veliaht Prens Alois’e Bulgaristan’ın AB Konseyi Başkanlığı görevi çerçevesinde üzerinde çalışacağı konulara ilişkin bilgi verdi. Bunların sayısallaşmanın ilerlemesini ve Liechtenstein için de öncelikli alan olan elektronik hizmetlerin geliştirilmesini de içerdiğine dikkat çekildi.

Başbakan ve Veliaht Prens, ikili ilişkilerin siyasi ve kültürel düzeyde iyi bir tempoda geliştiğini kaydettiler. İki ülke arasındaki ekonomik ortaklığı artırmaya ve ticareti genişletmeye ihtiyaç olduğu saptandı.

Veliaht Prens Alois, Bulgaristan Başbakanı’nın Bulgaristan’ı ziyaret etmeye davetini kabul etti ve doğası ve tarihi hakkında çok şey dinlediği güzel ülkemizle memnuniyetle şahsen tanışacağını söyledi.

Başbakan Borisov, Liechtenstein Prensliği Başbakanı Adrian Hasler ile de görüşme yaptı. Onunla Veliaht Prens Alois ile ele aldıkları konuları devam ettirdiler.

Başbakan, mevkidaşına Bulgaristan’da İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasıyla ilgili tartışmalara ilişkin bilgi verdi. Borisov, bunu Lichtenstein ‘ın Dışişleri, Adalet ve Kültür Bakanı Aurelia Frick’in bu tartışmalardan haberdar olduğunu söylemesi üzerine yaptı. Bulgaristan gibi Liechtenstein Prensliği de kadınları ve çocukları şiddetten korumaya yönelik sözleşmeye katılan ülkelerdendir.

Başbakan Borisov, “İstanbul Sözleşmesi, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetle ilgilidir. Popülistler, toplumu yanlış yönlendirdi. Açıkçası yeterince açıklama yapmamışız. Şimdi daha fazla açıklayacağız, daha çok şey okuyacağız, neyin söz konusu olduğunu anlatacağız, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti durduracağız, çünkü bu bir değerdir” diye konuştu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar