Bulgaristan Atlantik Konseyi, eski Rus ajan Sergey Skripal’in İngiltere’de zehirlenmesi olayı ile ilişkilendirilen silah tüccarı Emilian Gebrev’i zehirleme girişimi ve Venezuela’da devletin yönettiği petrol şirketinin (PDVSA) bir Bulgar bankası aracılığıyla para göndermesi olaylarından dolayı Başsavcı Sotir Tsatsarov’un, Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) yönetiminin ve İçişleri Bakanı Mladen Marinov’un istifa etmesini istedi. Bulgaristan Atlantik Konseyi, ülkemizin Rus müdahalesine maruz kalmayacağına dair bir uyarı olarak en az üç Rus diplomatın kovulmasını istedi.

Bulgaristan Atlantik Konseyi Eş Başkanı Dimitrin Viçev, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) verdiği demeçte, istifa isteme nedenlerini açıkladı.

Viçev, “Bildiride, dikkat edin devletin bağışıklık sistemi sayılan Bulgaristan’ın istihbarat servsilerinin bu olaylarla ilgili şimdiye kadar pratikte önemli bir şey yapmadığının kanıtlanmasından dolayı büyük endişe duyduğumuzu belirtiyoruz. Venezuela’daki petrol şirketinden milyonlarca avro transfer edildiğini yine Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD), iş birliği yaptığımız istihbarat servislerinden verilen ihbarla öğrendik. Bizim istihbarat servislerimizin bu olaylardaki rolü ne? Bizim savcılık makamları nerede? İçişleri Bakanlığı nerede?” diye konuştu.
Viçev, ” Bulgaristan Atlantik Konseyi’nin kuruluşundan bu yana geçen iki yıl içerisinde biz Bulgar yetkililerine Rus istihbarat servislerinin yıkıcı faaliyetleri konusunda defalarca bilgi verdik” diye belirtti.

Bulgaristan Atlantik Konseyi Eş Başkanı,” Makalelerimizde ve yayınlarımızda, konferanslarımızda ve raporlarımızda Bulgaristan’ın şu anda ağır hibrit bir saldırıya maruz kaldığı, Bulgaristan’ın şu anda ilan edilmemiş, hibrit savaşın içinde olduğuna dair uyardık. Yayımladığımız bildiride iki yıldan beri Bulgaristan’da Rus eğitmenler tarafından eğitilmiş Rus yanlısı paramiliter örgütler olduğunu bildirdiğimize dikkat çektik.

Bugüne kadar bu konuda hiçbir adım atılmadı” dedi.
Viçev’in ifadesine göre, gerek paramiliter örgütler gerekse enerji alanında, kara para aklama konusunda Rus istihbarat servisleriyle bağlantılar olduğuna dair yeterince yayınlar bulunuyor.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar