Ulusal Tarih Müzesi Müdür Yardımcısı İvan Hristov liderliğindeki Bulgar dalgıç arkeologlar, Cornwall bölgesindeki Roma madenlerinden Karadeniz sularına ulaşan önemli bir kurşun külçesini keşfettiler.

Kamçiya Deresi ağzının kuzeyinde Eylül ve Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan araştırmalara dayanan bulgu, bilim insanları tarafından 2. ile 4. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Cornwall ve Devon, birçok İspanyol kalay madeninin tükenmesi nedeniyle, 3. yüzyılın başlarından itibaren Roma’nın son dönemlerinden itibaren Avrupa kalay pazarına hakim oldu.

Bu 5,35 kg ağırlığındaki kalay külçesi, yüzde 98 saf kalay içermekte olup, Bulgaristan karasularında bu türden ilk bir bulgu niteliğindedir.

Karadeniz külçesi, muhtemelen bronz nesneler veya madeni paralar yapmak için karadaki atölyelere teslim edilmek üzere hazırlandı.

Diğer bir önemli keşif, Osmanlı dönemine ait bir batık geminin kalıntılarının bulunduğu yerin tespit edilmesidir. Geminin deniz dibinde mükemmel bir şekilde korunmuş ahşap omurgası ve içinde iki top ile seramik kap parçaları bulunmaktadır. Geminin muhtemelen kötü hava koşullarında battığı ve fırtınada sığ deniz resiflerine çarpmış olabileceği düşünülmektedir.

BG Haber

Reklamlar