ABD, NSA’nın Avrupadaki çalışmalarına karşı imza kampanyasına katılan Bulgar asıllı Alman yazarı Amerika’ya sokmadı.

ilija-trojanow-bulgar-asilli-alman-yazarAmerika’da bir konferansa davet edilen Bulgar asıllı Alman yazar Ilija Trojanow, hiçbir neden gösterilmeden Amerikan sınırından içeri bırakılmadı. Yazar arkadaşı Juli Zeh’in bildirdiğine göre Trojanow, Brezilya’da bir havaalanında bekliyor.

Facebook sayfasından bilgi veren Zeh, Trojanow’un ABD’de ‘Germanistler’ konferansına davet edildiğini, arkadaşının şimdi tekrar evine dönebilmek için çareler aradığını kaydetti. Spiegel Online tarafından da bildirildiğine göre Trojanow, yayıncısına bir sms göndererek ABD’ye sokulmadığını ve şimdi tekrar eve dönmek için yorucu bir seyahat yapmak zorunda kalacağını bildirdi.

Zeh, facebook’ta yaptığı yorumda, NSA’nın çalışmalarına karşı birlikte yazdıkları açık mektuptan dolayı arkadaşı Trojanow’un ABD’ye sokulmamış olabileceğini belirtti. Zeh, 65 binden fazla kişinin imzaladığı dilekçeyi 18 Eylül’de Alman Federal Başbakanlığı’na teslim etmişti. Dilekçe’de Başbakan Merkel’den NSA çalışmalarına karşı daha uygun tepki vermesi taleb edildi. Trojanow, dilekçe mektubunu ilk imzalayanlardan biriydi.

1965 yılında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da doğan Trojanow, 1971 yılında ailesiyle birlikte Almanya’ya kaçtı. ‘Der Weltensammler’ (Dünyalar Kolleksiyoncusu) isimli romanı için 2006 yılında Leipzig Kitap Fuarı ödülü alan yazar, üç yıl önce Juli Zeh ile birlikte ‘Angriff auf die Freiheit: Sicherheitswahn, Überwachungstaat und der Abbau bürgerlicher Rechte’ (Özgürlüğe saldırı: Güvenlik çılgınlığı, kontrol devleti ve vatandaş haklarının yokedilişi) isimli kitabı yazdı. Trojanow, Amerikan ‘German Studies Association’ kuruluşunun daveti üzerine 5 Ekim’de Denver’de düzenlenen programa katılarak, yeni romanı ‘Eistau’ (Buz erimesi) üzerine bir konferans verecekti.

 

Dünya Bülteni

Reklamlar