Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin, büyük bir bölümü Suriye’den gelen sığınmacıların sayısının gittikçe artması nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yardım isteneceğini bildirdi.kristiyan-vigenin-disiliskiler-bakani
Vigenin, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, sığınmacılar için Bulgaristan’ın devlet bütçesinden ek para ayıracağını belirterek,  “Artan mülteci akını yüzünden diğer AB ülkelerinin Bulgaristan’dan sığınmacılar kabul etmesini isteyeceğiz” dedi.
Genel müdürü bugün değişen Devlet Mülteciler Ajansının kadrosunun iki kat artırıldığını ifade eden Vigenin, “Mülteci akını azalırsa tekrar eski kadroya döneceğiz” diye konuştu.
Avrupa Birliği’nden Almanya ve diğer bazı ülkelerin mülteci kabul edebileceklerini bildirmesinden sonra ikili görüşmelerin yapılacağını kaydeden Vigenin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lübnan ve Türkiye gibi bazı ülkelerde yüz binlerce sığınmacının bulunduğunu biliyoruz. Oradan insanların başka bir ülkeye yollanması belki genel durumu değiştirmeyecek ancak Bulgaristan başka bir ülkeye mülteci yollayabilirse durum daha farklı olur.”
Vigenin, Bulgaristan’ın gerek AB’den ek bir finansman alınması gerekse burada bulunan sığınmacıların başka ülkelere yollanması konusunda yapılacak görüşmelerin sonuçları ile ilgili çok Umutlu olmadığını anlattı.
AB’den mülteciler sorunu ile ilgili 2014 yılı sonrası yeni finansal dönemi için 10 milyon avro civarında bir para bekleyebileceğini söyleyen Vigenin, bu paranın son derece yetersiz olacağını vurguladı.
Bulgaristan’da “mülteci” statüsünün verilmesi için eskiden uygulanan 6 aylık süresinin bir aya indirildiğini ifade eden Viginin, artan sığınmacı akını karşısında şimdilik Bulgarisan’da bir hümeniter krizin çikmasının söz konusu olmadığını söyledi.
İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev, bugün, yıl başından bu yana ülkeye kaçak yollardan giren sığınmacı sayısının 5 bin 815’e ulaştığını bildirmiş, yıl sonuna dek bu sayının 11 bini geçecebileceğini öne sürmüştü.
Reklamlar