Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bulgaristan ziyaretinin ikinci gününde Rusçuk, Plevne, Sofya ve Filibe’de temaslarda bulundu, Osmanlı dönemine ait tarihi mekanları gezdi.bozdag-son-iftarini-bulgaristan-cumhurbaskani
Bozdağ, öğle saatlerinde başkent Sofya’ya gelerek, Bulgar mevkidaşı Zinaida Zlatanova ile görüştü. Bozdağ ve Zlatanova’nın, görüşmede iki ülke ilişkileri ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin perspektifleri ele aldığı bildirildi.

Bozdağ, Sofya’da ayrıca Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci ile de bir araya geldi. Bozdağ, daha sonra Osmanlı döneminden kalma hamamı, Arkeloji Müzesi, Sofya’nın tek camisi Banya Başi Camisi ile Aleksandar Nevski Katedrali’ni ziyaret etti.

-Filibe gezisi-

Sofya’daki temas ve incelemelerini tamamlayan Bozdağ, Filibe şehrine geçerek, iftar öncesi Osmanlı’nın tarihi ve mimari mirasını temsil eden İmaret Cami, Taşköprü Cami, Çifte Hamam ve Osmanlı Mezarlığı’nı gezdi.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Bulgaristan Müslümanların Başmüftülüğü’nün Filibe’deki Sankt Petersburg Oteli’nde verdiği iftarın Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile şeref konuğu oldu.

Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Kosova’dan Türk ve Müslüman liderlerinin de davet edildiği iftarda dua okuduktan sonra konuşan Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, “İftar, sıradan bir sofra değil. İftar, katılaların arasında din, dil, etnisite ve sosyal konumu bakımından katılanların arasında ayrım yapmayan mükkemmel bir kültürel iletişim forumudur” dedi.

-“İkili ilişkilerimiz tarihidir”-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da buradaki Türk ve Müslüman topluluğuna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en sıcak selamlarını getirdiğini belirterek, “Bulgaristan komşu, dost ve stratejik düzeyde ortağımızdır. İkili ilişkilerimiz tarihidir. Her alanda güçlü işbirliklerimiz var. Son dönemde gerçekleştirilen başarılı karşılıklı üst düzey ziyaretler bu sözlerimin güçlü kanıtıdır” diye konuştu.

İftarda Cumhurbaşkanı Plevneliev’in de bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bozdağ, Türk-Bulgar ilişkilerinin güçlü olmasında Bulgaristan’daki Türk Müslüman topluluğunun rolünün altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Plevneliev de Başmüftü Haci’nin davetine büyük bir samimiyetle yanıt verdiğini ifade ederek, “Bayramlarımız, komşularımızla geçirildiğinde daha da değerli olur” değerlendirmesinde bulundu.

Gotze Delçev şehrindeki çocukluk anılarını da paylaşan Plevneliev, “Çocukluğum cami, kilise ve sinagoga 100’er metre mesafede geçti. Biz, Bulgarlar etnik, siyasi ve dini toleras içinde böyle yetiştik” dedi.

Plevneliev, Bulgristan Başmüftüsünün yanına gidip çayını içen ilk Bulgaristan Cumhurbaşkanı olmaktan gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.

Bozdağ’ın, bayram namazını Filibe’nin Muradiye Camisi’nde kılması ve ardından Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kırcaali ve Mestanlı şehirlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’a ziyaretinde, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk ve Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz, Büyükelçilik Maslahatgüzarı Mustafa Yurdakul ve Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren ve diğer yetkililer eşlik ediyor.

Foto: CIHAN

AA

Reklamlar