Bulgaristan’ın eski Başbakanı Boyko Borisov, Pazar günü yapılan genel seçim sonuçlarının iptalini isteyeceklerini bildirdi. Borisov’un lideri olduğu merkez sağdaki GERB partisi seçimlerde en çok oy olan parti olmuş, ancak tek başına hükümet kurmaya yetecek çoğunluğu elde edememişti.
boyko-borisovBorisov, seçim yasalarının ihlal edildiği gerekçesiyle sonucun iptalini istiyor.
Eski başbakan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bulgaristan’ın tarihinde belki de ilk kez, seçimi kazanan bir parti sonuçlara itiraz ediyor. Seçim arifesinde yasalar ihlal edildi. En iyisi tekrar seçime gitmek” dedi.

GERB partisi hükümeti, düşük yaşam standartları ve yaygın yolsuzluğa karşı yapılan protestolar sonucunda Şubat ayında istifa etmek zorunda kalmıştı.
Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesinde yapılan oylama öncesinde seçmenlerin ilgisiz olduğu ve hile yapıldığı iddiaları yaygınlaşmıştı.

Seçimlerde ortaya çıkan tablo, 97 milletvekili çıkaran GERB partisinin 240 sandalyelik parlamentoda kurulacak hükümete destek almasını neredeyse imkansız hale getirdi.
Seçimlerde muhalefetteki Sosyalist Parti 84, Türk azınlığın partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi 36, radikal milliyetçi ATAKA partisi de 23 sandalye kazandı.

Sosyalist muhalefet, iktisatçı Plamen Oreşarski başkanlığında, Türklerin ve Ataka’nın da desteğini alarak partiler üstü bir teknokratlar hükümeti kurulmasından yana olduklarını açıkladı.

Bulgaristan’da koalisyon kurma çalışmalarının yarın başlaması bekleniyordu.
Ancak gözlemciler istikrarlı bir hükümet kurulması olasılığının düşük olduğunu belirtiyor.

Reklamlar