Başbakan Boyko Borisov, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in onuruna çalışma yemeği verdi. Sofya’da Lozenets Rezidansı’nda gerçekleşen yemekte bir araya gelen Borisov ve Steinmeier’in görüşmesinde Bulgaristan ile Almanya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra güvenlik, göç ve Avrupa’nın gündemindeki konulara odaklanıldı. Başbakan Borisov, iki ülke arasında karşılıklı çıkar üzerine kurulu verimli işbirliğine dikkat çekti ve Bulgaristan ile Almanya arasındaki mükemmel siyasi diyalogu vurguladı. Başbakan Borisov, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e özel selamlar gönderdi.

Boyko Borisov ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, güvenlik konusuna vurgu yaptılar. Ülkemizin Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırını koruma taahhüdünü başarıyla yerine getirdiğini vurgulayan Borisov, “Çok fazla gürültü yapmadan ve AB normlarına uygun bir şekilde ve Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Bulgaristan, göç baskısını sıfıra indirdi” diye kaydetti. Onun ifadesine göre, göç sorunlarına cevap vermek için sürdürülebilir bir Pan-Avrupa mekanizması gerekiyor.

Almanya Cumhurbaşkanı, ülkemizin ekonomik açıdan rolü hakkında şöyle bir yorum yaptı: “Bulgaristan, bölge için dengeleyici bir faktördür”.

Başbakan Borisov, Bulgaristan’ın AB ülkeri arasında en düşük dış borcu olan üç ülkeden biri olması nedeniyle Bulgaristan’ın iyi bir finansal performansı ve son derece sıkı bir mali disipline sahip olduğunu vurguladı. Borisov, “2017’deki son toplantımızdan sonra dış borcumuz bu 2 yıl içinde gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı % 28’den % 20’ye düştü” diye belirtti. Borisov, istikrarlı vergiler, istikrarlı bir ekonomik ortam ve büyük bir mali rezerv sayesinde Alman yatırımcıları dahil yabancı yatırımcıların Bulgaristan’da işletme açmak için iyi bir ekonomik temele sahip olduğunu vurguladı.

İkili ekonomik ilişkilerin olumlu geliştiğinin altını çizen Başbakan, ”İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin başarılı olmadığı ve etkileşim için yeni olanakların olmadığı bir alan yoktur. Bu, Almanya’nın Bulgaristan’ı güvenilir ve istikrarlı bir ekonomik ortak olarak gördüğüne dair açık ve önemli bir işarettir” diye kaydetti.

Başbakan Borisov, 2018’de Bulgaristan ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 8 milyar avroyu aştığını ve 2017’ye kıyasla % 8’den fazla büyüdüğünü belirtti. Ayrıca Almanya’nın 1996-2018 dönemi için 3, 219 milyar avro yatırımla yabancı bir yatırımcı olarak tekrar lider konumda olması da bunu göstermektedir. Sadece 2018’de Almanya’nın yaptığı yatırımın tutarı 153, 7 milyon avrodur. Bulgaristan Yatırım Ajansı’nın verilerine göre Bulgaristan’daki en büyük 100 yatırımcının yaklaşık % 30’u Alman şirketleri veya Alman şirketlerinin pay sahibi olduğu şirketlerdir.

Başbakan ve Almanya Cumhurbaşkanı, ayrıca İngiltere’nin AB’den çekilmesi konusuna da değinerek, vatandaş haklarının AB-İngiltere müzakerelerinde her zaman birinci öncelik olması gerektiği konusunda hemfikir oldu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar