Raziye Çakır

Balkanların tamamı TÜRK oluncaya kadar rengimiz SİYAH-BEYAZ kalacaktır.

Image2

Siyah ile beyaz kainatı paylaşan gece ile gündüzün sembölleri olduğu kadar, yenilmenin de yenmek kadar tabi bir olay olduğudur. Sporda ifade ettiği mana, çok açık ve derindir. İşte bütün bu hakikatlerin tam karşılığı Siyah-Beyaz, Beşiktaş camiası için apayrı, özel bir mana da taşımaktadır.

1903 yılında Beşiktaş külübümüzün teşekül ettiği zaman cemiyetimizin ilk renkleri KIRMIZI- BEYAZDI!

VE BU TAA BALKAN HARBİNE KADAR DA DEĞİŞMEDİ.

8 Ekim 1912 yilinda “Birinci Balkan Harbi” baslamisti. Bu harp patlak verdigi zaman Osmanli Imparatorlugu’nun ordusu, subay ve erler arasindaki particilik ve dolayisiyla meydana gelen ikilik yuzunden duzensiz bir haldeydi. Bu yuzden kendisinden daha az kuvvetlere sahip olmalarina ragmen karsi saflarda yer alan dort dusman devletin saldirislarina dayanamayan Osmanli Imparatorlugu, bir cok meydan savasi kaybetmisti. Yunanlılar Yanyayı kuşatıp Selaniki aldılar. Arnavutlar da bu durumdan faydalanıp istiklallerini ilan ettiler.

1912 NETİCEDE YUNAN DONANMASININ ADALARA ASKER ÇIKARTMASI VE OSMANLI DONANMASINA MENSUP HAMİDİYE KRUVAZÖRÜNÜN YUNAN DONANMASINA KARŞI KOYMASI, BULGARLARIN KIRKLARELİ VE LÜLEBURGAZ SAVALŞARININ KAZANIP ÇATALCA HATTINA DAYANMASI VE EN NİHAYET İNGİLİZLERİN MÜDAHALESİ İLE SİLAH BIRAKMASININ İMZALANMASI 3 ARALIK 1912 BİR BİRİNİ TAKİP ETTİ.

Barış şartlarını konuşmak üzere Londra’da bir konferans toplandı. Fakat Balkan devletleri bütün Rumeliyi istediler. Osmanlı devleti bunu kabul etmeyince de harp yeniden başladı.

Ve böylece mücadele gücünü kaybeden devlet, barış istemek zorunda kalarak düşman devletlerin arzusuna boyun eğdi.

Osmanlı devleti Midye – Enez hattının batısında kalan bütün topraklarını Balkanlılar’a bıraktı. Balkan devletleri bu toprakları pay edemediler.

Ve bu yüzden Sırplar’la, Yunan ve Bulgarlar arasında ikinci bir Balkan Harbi basladı.

Osmanlı Devleti bu vaziyetten istifade ederek ileri harekete geçti ve 10 Temmuz 1913’te Edirne’yi geri aldı. Fakat sadece Edirneyi!…

Koca Balkan toprakları elimizden kahpece alınmıştı.

Asil Türk gençliği Balkanlar’in kaybı ile adeta kalbinden vuruldu.

Ve fedakar, cesur Türk gençliğinin bir uzvu olan Beşiktaşlı çocuklar teessürlerinin bir ifadesi olarak tarihi kararlarını ilan ve tatbik ettiler: Balkanların tamamı tekrar Türk milletinin oluncaya kadar, uğrunda mücadele edecekleri renkleri Kırmızı – Beyaz-ı, Siyah – Beyaza tebdil ettiler.

İşte Siyah – Beyaz bu yüzden Beşiktaş için apayrı bir mana taşımaktadır.

Beşiktaş’ın 2015-2016 yılı Sezon

Şampiyonluğu Hayırlı Olsun

Tebrikler BEŞİKTAŞ

BESKT

Kısa Bilgi; Beşiktaş Jimnastik Kulübü ya da kısaca Beşiktaş, 1903 yılı Mart ayında İstanbul’da kurulan spor kulübü. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye’de futbolun profesyonelleşmesinden sonra şampiyon olma başarısı gösteren 5 kulüpten birisidir. Kulübün genel başkanı Fikret Orman’dır.

Beşiktaş, güncel olarak futbol (erkek ve kadınlarda), basketbol (erkek ve kadınlarda), voleybol (erkekler ve kadınlarda) ve hentbol dallarında birinci lig düzeyinde temsil edilmektedir. Bu dalların yanında atletizm, bedensel engelliler, boks, briç, güreş, jimnastik, kürek, masa tenisi, satranç ve elektronik spor dallarında faaliyetlerini sürdürmektedir. Beşiktaş Futbol Takımı, şampiyon olan 5 takımdan birisidir. Ayrıca, futbol takımı armasında yıldız olan 4 Türk takımından biridir.

Kara Kartal sembolü

19 Ocak 1941 tarihinde, Şeref Stadı’nda Beşiktaş’ın Süleymaniye takımıyla oynadığı bir maçta, Beşiktaş takımının hücum ettiği tribünde bulunan Mehmet Galin isminde bir taraftarın “Haydi Kara Kartallar, Hücum edin Kara Kartallar”… şeklinde tezahürat yapmıştır. Beşiktaş’ın maçta üstün oynaması ve art arda ataklar yapması da, taraftarların bu tezahüratı benimsemesini sağlamıştır. Beşiktaş o karşılaşmayı,Şeref Görkey’in voleyle attığı 3 gol, kaptan Hakkı Yeten, Şakir ve Şükrü’nün birer golüyle 6-0 galibiyetle bitirmiştir. Bu maçtan sonra, Kara Kartal Beşiktaş’ın sembolü olarak kabul edilmiştir.

Kurucular: Beşiktaş Jimnastik Kulübü, büyük çoğunluğu Kavkas kökenli olan 22 kişi tarafından kurulmuştur. Ahmet ve Mehmet Ali Fetgeri kardeşler, Batum bölgesinden göç etmiş bir soydan, Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ise Dağıstanlı Şeyh ŞAMİL’in soyundan gelmektedir.

Kurucular;

1 Ahmet Fetgeri (Deniz albayı)

2 Mehmet Ali Fetgeri (Öğretmen-Yazar)

3 Fuat Balkan (Emekli Binbaşı-Kocaeli mebusu)

4 Mehmet Şamil Şhaplı (Osman Paşazade)[8]

5 Hüseyin Bereket (Osman Paşazade)

6 Nazım Nazif Ander (Kadızade-Ziraat mühendisi)

7 Hamza Osman Erkan (Osman Paşazade-Eski Afyon milletvekili)

8 Behçet Bey

9 Kenan Bey (II.Abdülhamit‘in özel muhafızı)

10 Mehmet Paşa (Seryaver)

11 Deli Fuat Paşa

12 Fethi Bey (Hava Yüzbaşı)

13 Muhittin Paşa (Eski Kahire Büyükelçisi)

14 Ali Kılıç (Eski Gaziantep milletvekili)

15 Mazhar Kazancı (Süvari Subayı)

16 Ziya Karamürsel (Hazine-i Hassa Müdürü)

17 Ahmet Paşa (Sürre Emiri)

18 Şükrü Paşa (Eski Viyana Büyükelçisi)

19 Mahmut Naci Bey (Fizan milletvekili)

20 Şevket Cenani (Başvekil Kadri Paşazade)

21 Cami Bayburt (Fizan milletvekili)

22 Ahmet Şerafettin (Öğretmen, yüzbaşı)

Reklamlar