Photo: Veneta Pavlova

“Belgesellerin adalet arayışı”, Sofia Film Fest sırasında tartışılan konulardan biri oldu. Belgesel yarışmasında uluslararası seçiciler kurulu üyelerinden Svetla Turnin, Bulgar olup 12 yıldır Montreal’da yaşıyor ve orada “Cinema Politica” bağımsız belgesel dağıtım ağı kurucularından biri ve Yürütüm Müdürüdür.

“Cinema Politica” ağında bütün dünyadan filmler var. Sosyal ve siyasi konulu belgeseller üzerinde odaklanmış bulunuyoruz. Birbirinden farklı konular işleniyor: sığınmacılar sorunu ve savaşların olduğu yerlerdeki hayattan, şnsan hakları, çevrenin kirletilmesine kadar. Filimlerde marjinalleşmiş grupların, zor durumda olanların ve ırk ile sınıf ayrımı gibi farklı zulüm sistemleri içinde yaşayanların hayatı anlatılıyor” diyor Svetla Turnin ve şunu da ekliyor: “Son 10-15 yıllık dönemde belgesel sinema dönüşüme uğradı, geniş çevrelere açıldı, daha az dogmatik oldu. Filimlerde anlatılan insan hikayeleri öylesine ilginçtir, ki büyük sayıda insanın ilgisini çekmemesi mümkün değil. Öte yandan ise belgesellerin dağıtımı zor bir iş olmaya devam ediyor. Birçok devlette televizyon şebekeleri bu filimlerim gösterilebileceği tek platform olmaya devam ediyor. Tabii Sofia Film Fest gibi festivallerin olması çok güzel” diyor Svetla.

Sofya’da Amerikan Kolejinden mezun olduktan sonra birkaç yıl Madrid’de Amerikan Üniversitesi’nde okudu ve Montreal “Concordia” Üniversitesinin medya ve iletişim bölümüne geçti.

Cinema Politica’nın üniversiteliler klübü olarak kurulduğunu, sonra da Kanada ve dünyanın diğer ülkelerinde bulunan üniversitelerde bağımsız sinema dağıtımı yapan bir kuruluş haline geldiğini anlatan Svetla Turnin, bu yıl Sofia Film Fest ile birlikte ilk defa ortak proje üzerinde çalıştıklarını belirtirken bu filmlerin yakında Sofyalı sinemaseverlerinin beğenisine sunulmasını umduğunu da ekledi.

Yazı  :Veneta Pavlova

Reklamlar