Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Balkanlar ziyareti çerçevesinde Bulgaristan’a geldi. Destici, başkent Sofya’da Bulgaristan Başmüftülüğü’nü ziyaret ederek, Başmüftü Yardımcısı Murat Pingov ile görüştü.BBP-GenelBaskani_Mustafa_Destici_Bulgaristana_geliyor
Görüşmenin ardından AA’ya yaptığı açıklamada Destici, “Bulgaristan hem Türkiye hem de İslam dünyası açısından çok önemli bir ülke, çünkü burada nüfusun yaklaşık yüzde 20’ye yakını Müslüman” dedi.

Beraberindeki heyet ile Batı Trakya, Makedonya ve Kosova’yı ziyaret ettiklerini söyleyen Destici, gittikleri her yerde Türk ve Müslümanların sorunları ile yakından ilgilendiklerini, izlenimlerini Türk kamuoyu ve hükümetine bildireceklerini ifade etti.

“Bulgaristan’daki Müslüman ve Türk kardeşlerimizin varlığı bizim için çok önemli” diyen Destici, “Tabii ki hem siyasi hakları hem de dini yaşamlarını rahat bir şekilde sürdürebilmeleri, inançlarını istedikleri gibi öğrenebilmeleri ve ifade edebilmeleri, fikir hürriyeti, bütün sosyal hayatları ile ilgili karşılaştıkları problemlerin çözümü, bütün bunlar bizim için önemli. Tabii geçmişle kıyasladığımız zaman, bir takım kazanımlarının elde edildiğini, büyük bir rahatlama içerisinde olduklarını görüyoruz” dedi.

Kosova ve Makedonya’daki Türk ve Müslümanların sorunlarının daha az olduğunu kaydeden Destici, en büyük problemleri Batı Trakya’da tespit ettiklerini vurguladı.

Destici, “Burada en büyük problem Batı Trakya’da. Batı Trakya’da malesef Yunanistan, Lozan’dan kaynaklanan hakları bile, Türkiye bunların hepsine vermiş olmasına rağmen, vermekte büyük bir imtina ediyor ve Batı Trakya’daki kardeşlermizin bizden talebi şu: özellikle önümüzdeki günlerde açıklanması planlanan demokratikleşme paketinde eğer Ruhban Okulu’nun açılmasına izin verilirse, “biz o zaman burada tamamen yalnızlığa itilmiş ve kaderimize terk edilmiş olacağız” diyorlar.”

Destici, şöyle devam etti:

“Batı Trakya’da maalesef Türk ve Müslüman kardeşlerimiz kendi müftülerini atayamıyorlar. Kendi çocuklarına istedikleri gibi dini eğitimi veremiyorlar. Türk adını bile kullanamıyorlar. Vakıf malları iade edilmiş değil. Bırakın bir İslam okulu, bir akademinin, bir imam hatip okulunun açılmasına bile müsaade edilmiş değil. Dolayısıyla da Türkiye, bunları bilerek, bunlara göre adım atması lazım ve asla Balkanlar’daki Müslüman-Türk nüfusun kendisini yalnızlığa itilmiş ya da terk edilmiş hissine kapılmasına fırsat vermemeli.”

Başmüftü Yardımcısı Pingov de ülkede yaşayan Türk ve Müslümanların sayısının yaklaşık 1,5 milyon olduğunu belirterek, başmüftülük olarak bölge müftülüklerinin yardımı ile Müslümanların sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirtti.

 

AA

Reklamlar