Raziye ÇAKIR

Mogarini: Kudüs Konusunda AB Birleşik

                 Amerika İzinden Gitmeyecek

Avrupa Birliği Dış İşleri Konseyi toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Birliği’nin Dış İşleri ve Güvenlik Sorunları En Yüksek Temsilcisi Federika Mogerini, “Amerikan Büyük Elçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması konusunda AB Amerikan örneğine uymayacaktır” dedi.

Brüksel’de Mogarini ile bir görüşmede bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Natanyahu, “Avrupa ülkelerinden çoğunun Birleşik Amerika Başkanı Donald Trump’un kararına uyacağını” ifade etmesinden sonra, AB diş politika Yüksek Komiseri şöyle konuştu:

“Natanyahu siz istediğin şeye inanabilirsiniz, fakat Avrupa Birliği Birleşik Amerika’nın ardından böyle bir adım atmayacaktır” dedi.

Bayan Mogarini, “AB’nin temel amacı Cenevre batış görüşmelerine dönerek, Yakın Doğu’da barış tesis etmektir. Batışı sağlama yolu uzun görünüyor. Amerika’nın katılımı olmadan bölgede barış kurulması da olanaksız gibi görünüyor. Fakat Avrupa Birliği için kabul edilir tek çözüm, ortak başkenti Kudüs olan, iki devletli çözümdür.” Dedi ve şöyle devam etti:

“Yıllardan beri hiçbir zaman ve hiçbir kimseden ya yana var olacak iki devletli bir çözüm dışında bir olasılık işitmedim.

Mogarini. Yakın Doğu konusuna ilişkin yorumunda, farklı iddialar işitsek de, Suriye’de savaşın sona ermediğini belirti.

AB Komiseri bu yorumu, teröristlerin yok edildiği ve Suriye’de barış tesis edilmesine olanaklar oluştuğu iddialarından sonra Rusya Başkanı V. Putin’in Suriye’deki askerlerini kademeli olarak geri çekeceği ve Şam, Kahire ve Ankara ziyaretine başladığı esnada yaptı.

Mogarini basın demecinde, esef ediyorum, fakat Yakın Doğu savaşının sona erdiği haberleri asılsızdır. Suriye etki bölgelerine parçalanamaz. Cenevre barış görüşmelerinde bir barış sözleşmesi imzalanmasından sonra AB Yakın Doğu’ya mali yardımda bulunmaya hazırdır” diye vurgulamada bulundu.

Reklamlar