hava ars Selçuk Bayraktar ile birlikte

GÖZCÜ Mini İHA, Kale-Baykar ortaklığı tarafından yakın menzil gece ve gündüz keşif ve gözlem maksatlı olarak geliştirilip üretilen Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk milli ve özgün mini sınıfı insansız hava aracı. Sistem ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Havacılık tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. 2012 yılında Katar’a gerçekleştirilen ihracatıyla Cumhuriyet tarihinde ilk yurtdışına satılmış milli hava aracı sistemi olma ünvanına da sahiptir. Teslim edilen sistemlerin 60,000 üzerinde uçuş sortisi bulunmaktadır. 300 adedin üzerinde üretilerek teslimatı yapılmıştır

Mini İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın C4ISR/Keşif, Gözetleme, Hedef Tespit, Teşhis ve Tanıma görevlerini icra etmek amacıyla yurtiçinden Milli Geliştirme proje modeli ile 27 Temmuz 2005 tarihinde TÇD yayımlanması ile başlamıştır. 19 Adet Mini İHA Sistemi tedariğine yönelik proje kapsamında bir sistem konfigürasyonu içerisinde:

  • 4 Adet Hava Aracı
  • 2 Adet Yer Kontrol İstasyonu
  • 2 Adet Yer Veri Terminali (Otomatik Yönlenen Anten Sistemi)
  • 4 Adet Gündüz Kamera Sistemi
  • 2 Adet Gece (Termal) Kamera Sistemi
  • Destek Ekipmanı yer almaktadır.

 Bayraktar Mini İHA Portatif Yer Kontrol İstasyonu

Ekim-Kasım 2005 tarihlerinde katılımcı firmaların geliştirdikleri prototip sistemlerle katıldığı fiili uçuş gösterimleri sonrasında 30 Haziran 2006 Savunma Sanayii İcra Kurulu’nca Kalekalıp/Baykar Makina Ortak Girişimi ile sözleme görüşmelerine başlanması kararı alınmış ve de 4 Ekim 2006 tarihinde sözleşme imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

2 kişi tarafından kullanılan, portatif çanta içerisinde taşınır olması planlanan sistem bir yıllık geliştirme ve seri üretim faaliyetleri sonrasında operatör eğitimlerinin tamamlanmasını müteakip Aralık 2007 tarihinde tam zamanında gerçekleştirilen teslimat ile KKK’lığına başarılı bir şekilde teslim edilmiştir. Müteakiben devam eden iki teslimat Ağustos 2008 tarihinde tamamlanarak sözleşme konusu 19 Sistem tedariği tamamlanmıştır.

Tamamen özgün Hava Aracı tasarımı, otopilot güdüm kontrol sistemleri, Yer Kontrol İstasyonu Komuta Kontrol elektronik donanım ve yazılım sistemi bulunan Mini İHA teslim edildiği tarihten itibaren tabur seviyesinde yoğun kullanım sürecine girmiştir. Sistemin temel özellikleri arasında elden atılmasını müteakip otomatik kalkış, tam otomatik uçuş özelliği, paraşüt veya gövde üzerine otomatik iniş özelliği yer almaktadır. Gece ve gündüz uçuş yapabilen Mini İHA 2,000 feet operasyonel uçuş irtifası, 15 km haberleşme menzili ve de hassas bir şekilde hedef koordinatı belirleme özelliklerine sahiptir.

Bayraktar Mini İHA Karlı Arazi Şartlarında

Paraşüt ile iniş

2007 yılında tam zamanında teslimat ile Silahlı Kuvvetler envanterine giren Mini İHA Sistemi, Türkiye tarihinde envantere giren ilk milli hava aracı sistemi olma ünvanına erişmiştir. Yurtiçi özgün geliştirme modeli ile projelendirilmesi gerçekleştirilen Mini İHA Sistemi, Ar-Ge aşamasından seri üretim aşamasına, eğitim ve entegre lojistik sürecine ürün yaşamsal çevrim aşamalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Geleceğin askeri havacılık teknolojisi olarak değerlendirilen İnsansız Hava Araçları teknolojisinde ülkemiz için önemli bir adım atılarak, özellikle askeri kullanıcı personel ve firma Ar-Ge personelinin yakın koordinasyonu ile geri besleme ve geliştirme süreci hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmüştür. Stratejik ve teknolojik açıdan böylesine önemli bir konuda bu proje ile atılan adımın Taktik, Operatif Sınıfı İHA Sistemleri’nin geliştirilmesi içinde örnek teşkil etmektedir.

2007 yılından bu yana operasyonel olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi’ni operatör ve bakım yetkisine sahip sertifikalandırılmış binin üzerinde personel bulunmaktadır.

  • Türk askeri tarafından korunan Halep’teki Süleyman Şah Türbesi, Baykar ve Kale gruplarının ortaklığıyla üretilen Gözcü mini insansız hava aracı ile havadan gözetlenecek. (Mayıs 2014)
  • 2014 Şubat ayında Suriye’de atışları Türk sınırından içeri düşen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) konvoyu mini insansız hava aracı Gözcü tarafından belirlendikten sonra Fırtına obüsleriyle vuruldu.
  • 2014 Haziran ayında Aktütün operasyonunda kullanıldı.
  • Genelkurmay, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığına 13 Ekim 2013 tarihinde gelen ihbarda bir vatandaşın Yüksekova/Suüstü köyünde kendisine ait taş ocağında çalışan ve kayınbiraderi olan bir şahsın saat 00.05’te taş ocağına gelen biri uzun namlulu silahlı iki kişi tarafından kaçırıldığını haber verdiği aktarıldı. Şüpheli şahısların aldıkları fidye karşılığında kaçırdıkları şahsı serbest bırakmalarının ardından, şüpheliler Baykar-Kale ortak tasarlanan Mini-İHA Gözcü ile takip edilerek, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından saklandıkları evde yakalandılar.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, İzmir-Doğanbey’de yapılan Efes 2010 Tatbikatı’nda ilk defa mini insansız hava aracı “Bayraktar”ı kamuoyuna tanıttı.
  • 2008 yılında Teröristlerin telsiz konuşmaların deşifre edilmesi üzerine, Cudi Dağı’nda helikopterlerle sürekli keşif uçuşları yapılmaya başlandı.
  • 18 Nisan 2015’te Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı 95’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen atışlı tatbikat da uçuş yaptı.

mini3

Genel Bilgiler

Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş elektronik, yazılım ve yapısal bileşenleri ile Türkiye’nin ilk mini robot hava aracı sistemidir. Ar-Ge ekibimizin yoğun çalışma ve gayreti ile geliştirilen sistem tüm testleri başarı ile geçerek ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunulmuştur. Yabancı ülkelerde geliştirilmiş rakiplerine nazaran birçok gelişmiş özelliği bulunan Mini İHA Sistemi zor coğrafi ve meteorolojik koşullar altında dahi kullanılabilmektedir.

  • Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiş ilk Milli Hava Aracı Sistemi
  • Bugüne kadar 100,000 üzerinde operasyonel uçuş sortisi ile güvenilir ve etkin bir sistem
  • Tamamen Milli ve Özgün Tasarım
  • İhraç edilen İlk Hava Aracı

Baykar Makina 1984 yılında Makina Yük. Müh. Özdemir Bayraktar tarafından otomotiv sanayine yerlileştirmeye tabi hassas motor, pompa ve dişli kutusu parçalarının imalatı konusunda hizmet etme amacıyla kurulmuştur. 2000’li yıllara kadar Tofaş, Uzel Traktör, Mercedes Benz Türk A.Ş vb. otomotiv sanayiinin öncü firmalarına yan sanayi olarak faaliyetlerine devam etmiştir. Manuel kontrollü tezgâhlar ile üretim hayatına başlayan firmamız, zaman ayarlı röle donanımlı tezgâhlardan, delikli kart NC tezgâhları ve sonrasında gelişen CNC teknolojisine kadar teknolojik gelişime her zaman açık bir yapıda olmuştur. Firmamızın hassas talaşlı imalat süreci içerisinde bu teknolojilerin kullanılarak işlenen parçalara özel, kalite ve verimliliği artırıcı nitelikte birçok NC, CNC kontrollü sistemler geliştirilerek kullanılmıştır.

Havacılığa ve teknolojiye meraklı aile yapısı, robotik ve kontrol sistemlerinin havacılık dünyasında yaşattığı paradigma değişiminin sunduğu potansiyel ile birlikte firmamız 2000’li yıllardan itibaren İnsansız Hava Aracı Sistemleri ve alt sistemlerinin milli olarak tasarlanıp üretilmesi amacıyla yoğun bir Ar-Ge çalışması sürecine girmiştir. Özellikle ithali füze rejimi kurallarına tabi olan aviyonik, güdüm ve kontrol sistemleri alanına yoğunlaşarak öz sermaye ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetleri sonucu farklı tipte İHA Sistemleri’ni elektronik, yazılım ve tasarımıyla Milli ve Özgün bir şekilde geliştirerek ülkemizin hizmetine sunmaktadır.

Firmamız İnsansız Sistemler teknolojisinin hızlı gelişimine paralel olarak Ar-Ge ve İmalat süreçlerinin iç içe geçtiği, hiyerarşik bir organizasyon yapısı yerine bilgi, motivasyon ve sonuç odaklı bir yapı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Esnek organizasyon yapısı, dinamizm ve motivasyonu yüksek ekip ruhu ile Bilgi Çağı konseptine uygun teknolojik sistemler geliştirmekteyiz.

Ar-Ge ve Üretim faaliyetlerimizin odaklandığı ana iş kolları arasında:

Tasarım ve Analiz

Elektronik Donanım Tasarımı

Gömülü Yazılım Geliştirme

Kontrol ve Simülasyon Sistemleri Geliştirme

Nesne Tabanlı Yazılım Geliştirme

Elektronik Donanım Üretim

Elektronik Test ve Entegrasyon

Kablaj

İleri Teknoloji Kompozit İmalatı

CNC 3 ve 5 Eksen İşleme yer almaktadır.

 

Vizyon

Günümüz savunma endüstrileri, sahip oldukları kabarık bütçeler ve uyguladıkları ileri teknolojilerle dünya ekonomisi ve küresel güç dengeleri üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. En iyi silaha daha iyisi ile karşı koyma prensibi, savunma harcamalarının sürekli en üst düzeyde tutulmasını zorunlu kılmakta ve ülkeler arasında giderek hızlanan teknolojik bir yarışa neden olmaktadır.

Soğuk savaşın ardından değişen dengeler ve askeri stratejilerde yaşanan çağ dönüşümü, yeni savunma doktrinlerini ortaya çıkarmıştır. Platform merkezli anlayıştan, Ağ Merkezli Harb konseptine doğru yaşanan geçiş son yüzyılın en büyük askeri devrimi olarak nitelendirilmektedir. Yaşanan bu değişimin altında ekonomi ve ticaret sahasında yaşanan ve gelişen bilişim teknolojileri yatmaktadır.

1990’lı yılların sonrasında özellikle bilişim, elektronik alanından yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda artık ağır sanayi ürünlerinin yerini bilgi teknolojileri içeren akıllı sistemler almaktadır. Özellikle askeri havacılık alanında gelişmekte olan teknolojilerin sunduğu imkânlarla İnsansız Hava Aracı Sistemleri en önemli stratejik bileşenler arasında yerini almaktadır. Tasarım ve beyin sermayesi odaklı, ağır sanayi yatırımı gerektirmeyen bu alanda milli bir vizyon kapsamında çalışmalar yürütülmesi ülkemize havacılık teknolojisini son noktada yakalama fırsatını sunmaktadır.

Firmamız, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında havacılık teknolojisinde Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş vb. girişimciler ile ulaşılan seviyenin; yaşanılmış tecrübelerden de dersler alarak, içerisinde bulunduğumuz Bilgi Çağında İnsansız Hava Aracı Teknolojisi alanında ilerleyerek dünya ölçeğinde en ileri teknolojik sistemler geliştirilmesi vizyonu doğrultusunda Ar-Ge faaliyetlerini sürdürmektedir.

Firmamız bünyesinde gerçekleştirilen 3D Tasarım faaliyetleri kapsamında hava aracı, ilgili alt sistemler, yer sistemleri vb. bileşenlerin tasarımı yapısal, aerodinamik, dinamik vb. bilgisayar destekli ve teorik tabanlı analizlere paralel olarak yürütülmektedir. Kağıt üzerinde yer alan eskiz çalışmasından, bilgisayar ortamında modelleme, prototipleme ve imalat aşamasında yer alan tasarımlar analiz araçlarının desteği ile tüm ürün yaşam döngüsü içerisinde optimizasyon sağlanacak şekilde geliştirilmektedir. İlgili askeri ve sivil standartlara uygun olarak yürütülmekte olan faaliyetler kapsamında:

Hava Aracı Platformu Tasarım Geliştirme ve Optimizasyon

Hava Aracı Aerodinamik, Kontrol ve Kararlılık, Yapısal Analizleri

Hava Aracı Performans Hesaplamaları

İniş / Kalkış Sistemleri Tasarım ve Analiz

Yakıt Sistemi Tasarım ve Analiz

İtki Sistemi Entegrasyon ve Analiz

Aviyonik Sistemler Elektronik Paketleme Tasarımı ve Entegrasyon

Servo Eyleyici Mekanik Tasarım ve Analizler

Batarya Sistemleri Tasarım ve Analizler

Komuta Kontrol Sistemleri Ergonomik Tasarım ve Analiz yer almaktadır.

Tasarım faaliyetleri tamamen bilgisayar destekli yazılımlar ile yürütülmekte olup, CATIA PLM (Ürün Yaşam Çevrimi), CATIA Tasarım araçları kullanılmaktadır.

 

Reklamlar