Başbakan Boyko Borisov, Hemus otoyolunun Yablanitsa kasabası yakınındaki kesimde süren inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Başbakan Borisov’a Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, Maliye Bakanı Vladislav Goranov ve Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Nikolay Nankov eşlik ettiler. Makam arabasıyla bölgede incelemelerde bulunan Başbakan, gazetecilere yaptığı açıklamada Hemus otoyolunun inşaatının en az bir yıl erken tamamlanacağını belirtti. Şimdiye kadar Borisov, Hemus otoyolu inşaatının 2024 yılında biteceğini söylüyordu.

Borisov ve Nankov, otoyol inşaatının en geç 2023’te bitmesini bekliyorlar. Bakan Yardımcısı, bunun hatta 2022 yılında olabileceğini tahmin ediyor. Başbakan, Hemus otoyolunun inşaat süresinin kısaltılmasının Devlet Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişikliklerden ileri geldiğini belirtti. Değişiklikler, özel mülkleri kamulaştırma işlemlerinde özellikle önemli devlet ve / veya kamu çıkarlarının korunması gerektiği durumlarda mahkemenin, kapalı bir oturumda aldığı kararla kamulaştırma talebinde bulunan makamın talebi üzerine yedi gün içinde kamulaştırma yapılmasına izin vermesini öngörmektedir.

Borisov, otoyol inşaatının gecikmesini şöyle izah etti:”Kamulaştırma işlemleri bizi iki yıl geciktirdi, çünkü önceleri öyle yapıyorlarmış, tarım arazilerinin nasıl dağıtıldığını biliyorsunuz. İtirazlar yıllarca sürüyor ve hiçbir şey olmuyor”. Başbakan, nasıl bir mahkeme kararı çıkarsa çıksın, inşaat işlerinin durmaması için hükümetin arazi tazminatını ödeyeceğini sözlerine ekledi. Borisov, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in kanun değişiklikleri veto etmeyeceğine dair umudunu ifade etti.

Onun ifadesine göre Ekim veya Kasım 2020’de otoyol Sevliyevo (Selvi) kasabasına kadar uzamış olacak.

Nankov, önümüzdeki 2 ay içinde otoyolun Sevliyevo’ya uzanan 56 kilometrelik güzergahında bulunan tüm arazilerin kamulaştırılmasını ve bundan sonra aşama aşama çalışılmamasını bekliyor.

Borisov, Hemus otobanını kullanan ağır yük kamyonlarının E-TOLL ücreti ödeyeceklerini söyledi. Bu tesislerin inşaatı için harcanan paraların geri alınabilmesi için bunun gerekli olduğunu vurgulayan Başbakan, “E-TOLL otoyol ücreti sistemi adildir. Bütün mesele bu yolları kullanan azami yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan kamyonların bunun bedelini ödemesidir, çünkü onlar yolları en çok bozuyor” dedi.

Dün taşımacılık sektörünün temsilcileriyle yaptığı görüşmeden sonra Borisov, E-TOLL otoyol ücreti sisteminin uygulamaya girmesinin 3 ay erteleneceğini açıkladı. E-TOLL otoyol ücreti sisteminin, 16 Ağustos’ta devreye sokulması planlanıyordu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar