Bulgaristan ve Balkan ülkelerinde Türk kültürünü canlandırmak, çocuk ve gençlere öğretmek, ayakta tutmak ve başka milletlere tanıtmak amacıyla, İstanbul Cenan Vakvı’ndan Prof. Fahrettin Olguner ve Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi sayesinde artık 6. yıl Kubbealtı Vakfı, Cenan Vakfı, Vefa Lisesi, Selimiye Tarım Anadolu Meslek Lisesi, Kadıköy Kız Lisesi ve Maltepe Üniversitesi’nin destekleri ile Bulgaristandaki Türklerin en köklü 133 yıllık Kültür Ocağı, Şumnu Kültür Evi ve Cenan Vakfı arasında sağlanan  Eleman Yetiştirme Programı ile Türkiye’den Balkanlara Kültür köprüsü kuruldu. balkanlardan-uzanana-kultur-koprusuBalkanlara uzanan köprü son 4 yılda güçlendi ve bu çalışmalar Makedonya, Kosova ve Romanya’ya da uzandı. Temmuz 2012, Maltepe üniversitesi’nde öğretmenlere yönelik çalışmalar da başladı.
2008 yılından beri Müzisyen Yaşar Özkan, çocuk ve gençlere bağlama, davul ve zurna çalmayı öğretiyor. Ek olarak Elif Ömürlü Uyar, Tasavvuf ilahileri, Galip  Çakır Türkçe ve Diksiyon, Murat ve Seher Aşıcı Ebru, Kareoğraf Hasan Türyaki Halk oyunları dersleri veriyor.
Bu çalışmalar sayesinde Başkanı Nurten Remzi olan Şumnu Kültür Evi Derneği’nde Kız Saz Orkestrası, Şumnu Davul Zurna Takımı, Destan Folklor Grubu ve El İşleri Kulübü repertuvarlarını e çalışmalarını zenginleştirdi.  Bilindiği gibi Şumnu takımların yarattığı tantanalı heyecan ile 17 Temmuz 2011’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şumnu Kültür Evi ziyaretinde ve 30 Eylül 2012’de Şumnu Karalar köyünde düzenlenen ilk Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenlikleri’nde yer aldı.
 Türk kültürü konularını içeren kurslardan sonra her yıl katılanlar, büyük bir başarı ile muhteşem ve gurur verici Türkiye’den Balkan’lara Költür Köprüsü adını taşıyan gösteri sunumları yapıyor. Katılan öğrenciler diploma ve tebrik mektupları alıyor. Bu yıl düzenlenen gösteri, 2 Ağustos, saat 13.00’da, İstanbul Altunizade Kültür Merkezinde olacak. Herkes davetlidir.

Şumnu Kültür Evi

Reklamlar