Onlar, yaklaşık 30-40 kg ağırlığında gerçek hayvan derileri giyiyor ve derilerin tamamı boynuz ve her türlü rengarenk süslenemelere bürünüyor. Bazen yırtıcı hayvan maskelerin arkasına saklanırlar, bazen de rüzgarın savurduğu, güneşin yol açtığı yüzlerini gösterirler.   Bunlar, maskeli geleneklerini koruyan insanlar ve İvo Dançev’in kahramanlarıdır.  Hepsinin,günlük yaşamlarından doğal ortamlarına kadar, yukarıda dağlarda ve doğada fotoğrafları çekildi.

„Son üç yıldır, maske ve kukeri konusu beni tamamen etkisi altına aldı”  diye paylaşıyor “Paziteli” projesi için renkli karakterler aramak için Bulgaristan’ı karış karış gezen fotoğraf ustası İvo Dançev ve şöyle devam ediyor:

“Ben kendim de peri masallarından, efsanelerden çok etkileniyorum. Bunlar çocukluğumdan beri en sevdiğim kitaplardan bazılarıdır.Bu yüzden sanki bu karakterler bir peri masalının parçasıymış gibi bir peri masalı hissi yaratmaya çalışıyorum ve bundan dolayı da fotoğraflarım mistik bir dünyadan gçrünümü veriyor.”

İvo Dançev “Maskelerin ve kostümlerin arkasına gizlenmiş Kukeri ve Survakariler, eşiğimizi aşarak dünyamız ile ruhların mistik dünyası arasında aracı haline gelerek insanların esenliğini sağlıyorlar.”- diye paytlaşıyor İvo Dançev.

Ocak 2021 tarihinde İvo Dançev’in büyüleyici kukerileri, ülkemizde maskeli geleneklere adanan „National Geographic“ dergisinin “İki dünya arasında” makalesinde sayfalarını süsledi.

Şimdi İvo, Kukeriler ve hayvancılık arasındaki ilişkiye odaklanmış bulunuyor. Oysa, bu ilişki çok eski ve güçlüdür!

 

Bugüne kadar, bu ritüellere katılanların çoğu yetiştirdiği hayvanların derilerinden kendi kostümlerini yapıyorlar. 

İvo Dahçev’in belirttiği gibi, yetişkin bir teke keçinin kılın uzunluğu 1 metreye ulaşabilir ve böyle bir köstümün fiyatı 20 bin levayı (10 bin avro) buluyor.

Projesi için kahramanlar ararken İvo, Radi ve kızı İvana ile tanışıyor.Baba ve küçük kızı, Razlog bölgesindeki Kukerilerin “Çauşi” olarak adlandırılan geleneği sürdürüyor.

Henüz 4 yaşında iken babası, İvana’yı derilele giydiriyor ve böylece İvana “Çauş” oluyor.O gün bugün genç kız, hiçbir Kukeri oyununu kaçırmıyor.

Soğuk bir kış gününde İvo Dançev, karlara bürünen Rila ve Pirin dağaları arasında gizlenen çiftliklerini ziyaret ediyor.

“Fotoğrafların amacı, nesiller arasındaki bağlantıyı ve geleneklerin nesilden nesile aktarılmasını, çok eski zamanlardan bize ulaşma yollarını göstermektir” diye belirtiyor İvo ve şöyle devam ediyor:

İvo Dançev ülkemizdeki hayvancılık geleneklerine adanan  2022 müellif takvimine Radi'yi dahil etti.

İvo Dançev ülkemizdeki hayvancılık geleneklerine adanan 2022 müellif takvimine Radi’yi dahil etti.

Radi ve kızı İvana arasındaki bağ çok güçlü, sevgileri ise çok güzel!” Yaşadıkları bölge ve onlar, yalnızca geleneklerin koruyucularının sahip olduğu enerjiyi saçıyorlar. Fakat onlar yalnız değildir! Bulgaristan genelinde gelenekleri korumayı devam eden birçok evebeyn ve çocuk var ve inanılmaz olan da işte bu!

Radi ve İvana çifliklerinde.

Radi ve İvana çifliklerinde.

Bu son derece ilginç hikayede bir kahraman daha var, onun ismi de Prıçlyo, yani onların teke keçisi. Hayvan, İvana ilearkadaşlık kurmayı başarmış ve bu fotoğraf çekimlerine o, da katıldı!

İvo Dançev’in fotoğraf çekme zamanı, 1 Ocak’ta başlayıp Mart ortalarında sona eren ülke genelindeki Kukeri festivallerine denk geliyor. 

Fotoğraf ustası, “Paziteli” /Koruyucular/ projesi için karakterleri, bu gürültülü ve renkli törenler sırasında keşfediyor. 

2022 yılının ilk günündeİvo Dançev, Çauşlar’ın fotoğraflarını çekmek için Razlog kasabasında düzenlenen “Starçevata” karnavalına katılacak.

Fotoğrafların bir kısmı, Bulgaristan’daki maskeli geleneklerini dünya çapında tanıtmayı amaçlayan fotoğrafçı İvo Dançev’in hazırladığı albümde yer alacak.

Fotoğraflar: İvo Dançev

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar