Kara Para Aklanmasına Karşı Tedbirler Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifi, avukatların Devlet Milli Güvenlik Ajansı’na (DANS) müşterilerinin şüpheli işlemleri veya alışverişlerine ilişkin rapor sunma zorunluluğunun kaldırılmasını öngörüyor.

Bu yükümlülük, bu yılın başlarında yürürlüğe konulduktan sonra memnuniyetsizliği körükledi ve hatta Yüksek Baro Konseyi binası önünde yapılan bir dizi protesto gösterisine yol açtı.

Avukatlar, bu yükümlülüğü yerine getirerek muhbire dönüştüklerini ve Anayasa ile güvence altına alınan müşterileri ile aralarındaki sır saklama yükümlülüğünü ihlal ettiklerini buna gerekçe olarak gösterdiler. Uzlaşma sağlamak için bir çalışma grubu kuruldu. Meclis İç Güvenlik ve Kamu Düzeni Komisyonu’nda yer alan milletvekilleri ve DANS ve Yüksek Baro Konseyi’nin temsilcilerinden oluşan çalışma grubu tarafından yeniden düzenlenen kanun teklifi Meclis Başkanlığına Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi sundu.

Yeni hükümler, yalnızca BULSTAT siciline veya Ticaret Siciline kayıtlı olmayan şirketlerin gerçek sahiplerini beyan etmekle yükümlü olmasını öngörüyor. Yeni hükümlerle ticari kuruluşların, istihbarat servislerine kara para aklamaya karşı uyguladığı kurallar hakkında rapor sunma yükümlülüğü de kaldırılıyor. Ancak DANS kurumunun internet sitesinde risklere ilişkin tebliği yayınladıktan sonra şirketlerin riskleri tanımlaması ve onlarla ilgili yönetmeliklerine ek maddeler eklemesi için yarım yıl süre tanınacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar