Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı, onuncu kez olmak üzere, Aziz Zlata Maglensa adına “Yılın Bulgar Kadını” ödülünü  sundu. Ödül adayları, yurtdışında yaşayan ve Bulgar dilinin, kültür ve geleneklerinin korunması ve sevdirilmesi yolunda çalışmalar yürüten 5 Bulgar kadını oldu. Bunlar Bogota’da Bulgar-Kolombiya “Alianza” Birliği kurucusu Doris Ernandes-Dukova, ABD Şikago eyaletinde  Bulgar Folkloru öğretmeni İrinka Goçeva, Opera sanatçısı ve Almanya’nın Hamburg şehrinde Bulgar kadınları ve aileleri Külüp üyesi Lyudmila Georgiyeva, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Bulgar Okulu Müdürü Svetla Köseva ve Ukrayna Bolgrad “Georgi S. Rakovski” Lisesi Müdürü Snejana Skoriç. Bu yıl juri, adaylar arasında İrinka Goçeva’yı seçti.

Kendisi olağanüstü enerjiye sahip bir kadın. Gayda ve kaval sesi duyduğunda, dayanamayp hemen oyuna kalktığını söylüyor. Hayatı da sürekli hareket etmekten ibaret. 15 yıldan fazla İrinka Gonçeva, hafta sonunda yaşları 5 ile 55 arası olan 70 Bulgaristan vatandaşını ve Amerikalı dostlarını da katarak Bulgar halk oyunlarının ritim büyüsünde saatlerce dans etmeleri için motive ediyor. Irinka Goçeva, Kuzey Amerika’da en büyük Bulgar Halk Oyunları Topluluğu olan “Horo” Folkor Topluluğunun ve Şikago’da “John Atanasov” Bulgar Okulu’ndaki “Hortse” Çocuk Folklor Grubunun kurucusu ve sanat yönetmenidir. Aynı zamanda hem Şikago ve bölgesinde, Bulgar toplumu tarafından organize edilen tüm büyük etkinliklerde, hem de ABD ve Kanada’daki uluslararası festivallere katılan halk dansçılarının koreografisini hazırlıyor. Kısa zamandan bu yana koreografi yeteneklerini Florida eyaletine de taşıdı ve burada Sarasota Bulgar Okulu’nda folklor dersleri vermeye başladı. Şikago’daki Bulgaristan Konsolosu İvan Ançev, İrinka Goçeva’yı Şikago ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Orta Batısında yaşayan Bulgar toplumunun lideri olarak tanımlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Yotova, “Yılın Bulgar kadını ” ödülünü sunarken  “Halk şarkıları, danslar ve gelenekler bizim kimliğimizdir ve tüm denizleri ve tüm kıtalari aşarak, bizi birleştirendir.

İrinka Goçeva, ödülü büyük bir heyecanla kabul ederken ilk anda “Bravo! “dediğini paylaştı ve devam etti:

“Bu ödül benim için büyük bir onurdur ve onu şahsi adıma değil de çevremde olan herkes adına-ailem, tüm Bulgar toplumu adına kabul ediyorum.Ve aynı sevgi ve istekle, iradeyle devam edeceğime söz veriyorum.

İrina Goçeva’nın kurduğu “Horo” artık 16 yıldır faaliyet yürütüyor. Başta eşi Todor Goçev ve daha 5 kişiyle ile yola çıkarken bugün tam 70 üyesi var. “Ritim ve dans, bir oluyor ver hepimiz horoda bir araya gelince enerjinin ellerimiz sayesinde biribirimize geçtiğini hissediyoruz. Horo oynamayı seven insanlar kendini bu şekilde hissediyor.”

Prova salonuna girince dansçılar  vatanlarına dönmüş kadar oluyorlar:

“Bütün bunu olağanüstü bir his olarak kabul ediyorum. Bulgar adını taşıyan herşeye büyük bir özlem hissediyorum yüreğimde. Ve salona girer girmez  duvarlar kalkıyor. Çevremizdeki herşeyi unutuyoruz ve kendimizi tamamen yaptığımız işe veriyoruz. Bulgar halk mizği ve oyunları bana yaşamam için güç veriyor. Ve burada bir göçmen olarak yaşaşamam için güç sağlıyorlar. Çünkü yurtdışında yaşamak kolay değildir. Tüm topluluk, gerek büyükler, gerekse küçükler, küçük bir Bulgaristan’ı yaratmış bulunuyoruz ve bu da mükemmel birşey.”

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar