Sofya’da düzenlenen AB Sosyal Politika Bakanları Toplantısına katılan AK İstihdam ve Sosyal Konularından Sorumlu Üyesi Marianne Thyssen: “AB’de işsizlik şu an rekor düzeyde düşük olsa da, işsiz gençlerin sayısı hala yüksek” dedi.

Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı takvimi çerçevesinde, ömür boyu eğitimi teşvik etme, iş gücünün ihtisas ve kalifiyesini arttırma, iş piyasasında eşit haklı erişim ve istihdama aktif destek sağlama gibi konular masaya yatırıldı. Engelli vatandaşların iş piyasasına entegrasyonu ve onlara iş imkanları yaratmak konusuna da toplantıda ağırlık verildi.

“EUROSTAT verilerine göre Şubat ayında ortalama işsizlik oranı %7 olup, 2008 Eylül ayından beri en düşük seviyesine ulaşmıştır. Verilere bakılırsa, ekonomik krizin artık arkamızda kaldığını göreceğiz, fakat belli grupların istihdam edilmesine zorluklar çıkaran bazı etkiler hala sürmektedir”. Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Biser Petkov iş piyasasındaki gelişmeleri böyle özetledi:

“Sürdürülebilir ekonomik büyüme ortamında çabalarımızı AB’de teknoloji ve dijital ekonominin hızla gelişimine cevap verecek iş gücü hazırlığına geçmeliyiz. Üye ülkelerin iş gücü kalitesini arttırmaya ve eğitime erişim olanaklarına yönelik harcadığı kaynaklar, masraf olarak değil, yatırım olarak algılanmalıdır. Avrupalı vatandaşlarınAB’ye güvenin zedelenmemesi için, uzun vadeli rota ve perspektifler sunulmalı. Daha yaşlı kesimin çalışmasına yönelik temaslara da ağırlık verildi. Gençlerin ve uzun süre işsiz kalanların istihdam edilmesine yönelik tedbirler de toplantıda tartışılmaya açıldı. Bulgaristan’da 2013 -2017 döneminde 25 yaşına kadar gençler arasında işsizlik oranı %28’den %13’e düştü. Yani yaklaşık %15’lik bir düşüş kaydedildi. Gençlere istihdam programları sayesinde son 4 yılda 100 bin genç işe yerleştirildi.”

Avrupa’da işsizlikle ilgili son araştırmalarda 2.5 milyon gencin iş piyasasına katılamadığı, yani işsiz olduğu ortaya çıktı. Uzun süre işsiz kalan Avrupalılar da 8 milyon olmak üzere, muazzam bir sayı oluşturuyor. AK üyesi Marianne Thyssen: “Ekonomi iyiye gidiyor ve vatandaşların bu olumlu eğilimi üzerinde hissetme zamanıdır. Bunun adil olacağından değil, bu süreçte herkesin angaje olması açısından önemlidir” dedi.

“İnsanlara en iyi imkanları sunmak AK’nin anahtar görevlerinden biridir. Günümüzde hızlı ekonomik değişim şartlarında bizler vatandaşlara yatırımda bulunmalıyız. Okulda işe, işsizlikten istihdama, istihdamdan daha yüksek ihtisas ve kalifiye basamağına geçişte yardımcı olmalıyız. Kıtanın nüfusu yaşlanıyor, iş gücü azalıyor. Dijital ekonomi sahasında ekonomide rekabet gücünün yükseltilmesi için insanlar kendi becerilerini güncellemeli ve dinamik değişimlere uyum sağlamalıdır. Ana ilke ömür boyu eğitim olduğu için, biz eğitime umut bağlıyoruz. Küçük yaştan eğitime ve seviyeli hizmete yatırımda bulunmamız lazım. Bulgaristan Dönem Başkanlığının erken yaştan eğitimi öncelik haline getirdiği için mutluyum. 63 milyon Avrupa vatandaşında hala temel dijital becerilere sahip değil. Rekabet gücümüzü yükseltmek için artık yüksek teknoloji bilgilerine yatırımda bulunmamız gerekecek.”

 

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar