Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, “Bulgaristan’ın Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları var” dedi.ataturk-bulgaristan-konferansi

Aykaç, Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Atatürk ve Bulgaristan” konferansında yaptığı konuşmada, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki kardeşliğin artması için çalıştıklarını söyledi.

Bilim, kültür ve sanat faaliyetleri aracılığıyla Bulgaristan ile Türk halkının daha fazla iç içe olması gerektiğini belirten Aykaç, “Yeni bir üniversite olmamıza rağmen Balkanlarla olan ilişkilerimizi ön planda tutmaya çalışarak çok büyük bir önem verdik. Bu konuda büyük bir arzumuz ve irademiz var. Uzun yolculuklar küçük adımlarla başlar. Küçük adımlarla da olsa uzun bir yolculuğun ilk adımlarını atmayı düşündük. Bunlar üniversitemizin bu alandaki başlangıç adımlarıdır. Sonrasın daha iyi ve hızlı bir şekilde geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye ile Bulgaristan arasında ki ilişkilerin geçmiş yıllara göre çok iyi olduğunu ifade eden Aykaç, şöyle devam etti:
“Bulgaristan’ın Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları var. Elbette bu ilişkilerin daha da geliştirilmeye ihtiyacı var. Bulgaristan ile eğer en üst seviyede siyasi ilişkiler arzu ediliyorsa öncelikle bilim, kültür ve sanat, spor kanalıyla insanların bir birine yaklaşması gerekir. Ortak faaliyetler içerisinde iki ülkenin insanları buluştukça ve bu faaliyetleri birlikte gerçekleştirdikçe inanıyorum ki diğer alandaki sorunlarda asgariye indirilmiş olur. Çok çeşitli ve güzel faaliyetlere imza atmış olan Balkan Araştırmaları ve Uygulama Merkezi üniversitemiz bünyesindeki en iyi merkezlerinden birisidir.”

Sofya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Cengiz Hakov da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün köklerinin Balkanlara dayandığını belirterek, Bulgaristan’ı çok iyi tanıyan Atatürk’ün Balkanlar üzerindeki Türkiye’nin konumuna çok büyük önem verdiğini kaydetti.

AA

Reklamlar