Rezve Deresi üzerine kurulu ve Osmanlı dönemine ait bir ayağı Türk, bir ayağı ise Bulgar tarafında bulunan üç kemerli Volçan Köprüsü, içinde bulunduğu doğaya adeta kenetlenmiş durumda.

Boztaş Köyü’nün 5,1 km kuzeybatısında, İncesırt Köyünün 4,7 km kuzeydoğusunda Bulgaristan sınır hattını oluşturan Rezve Deresi üzerinde bulunuyor Volçan Köprüsü… Orman içerisinde bulunan köprüye araçla ulaşım sağlanamıyor.

Kırklareli’nin İncesırt köyünde başlayıp yine bu köyde tamamlan yedi saat boyunca yapılan yaklaşık 17,5 kilometrelik doğa yürüyüşü ile köprünün olduğu yere ulaşabiliyorsunuz. Yol, doğa gezginleri için vazgeçilmez bir serüven vaat ediyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Alman ordusunun işgali ihtimali nedeniyle Türk tarafınca bir kısmı yıkılan köprü, yılın bazı zamanlarında Türk ve Bulgar doğaseverlerin ortak buluşma alanı oluyor.

Kesme taş ile üç kemerli olarak yapılmış köprünün günümüzde sadece tek kemeri sağlamdır. Kuzeybatı, güneydoğu istikametindedir. Güneydoğu tarafı Türkiye kısmındaki kemer ayaktadır. Diğer kısım çökmüş, taşları etrafta dağınık durumdadır. Köprünün sağlam olan kısımlarını incelendiğinde 5 metre eninde, orta kemer açıklığının yaklaşık 10 metre, kenar kemerlerin de yaklaşık 7 metre açıklıkta olduğu görülmektedir. Yıkılmış olan kemerlerin ayakları da görülebilmektedir.

Yüzyıllara meydan okuyan Volçan Köprüsü, Türk ve Bulgar tarafınca oluşturulacak ortak bir proje ile yeniden eski haline kavuşacağı günü bekliyor. Köprü Rumeli’de asırlara meydan okuyor.

 

Hürriyet

Reklamlar