GERB Seçimi Kaybediyor

Bulgaristan’da iktidar partisi olan GERB 6 Kasım 2016 Cumhurbaşkanı seçimlerini son tahminlere göre kesin kaybediyor. Daha önceki anketlerinde başarılı olan “Market Linc” sosyolojik araştırma ajansı 24 – 30 Ekim 2016 günlerinde ülke çapında yaptığı temsili anket sonuçlarını resmen açıkladı ve memleketteki siyasi havayı güçlü etkiledi.

23 adayın katıldığı Cumhurbaşkanı seçiminde birinci turda GERB partisi adayı Tsetska Tsaçeva % 19,4 ile oyların % 18,1’i alan General Radev’ten önde giderken, ikinci turda % 1,3’lük bu fark, ikinci turda tamamen erirken % 5.7 olarak Sosyalist parti adayı General Rumen Radev lehine  dönüyor.

İkinci turda Radev oyların % 30,7’sini, Tsaçeva ise ancak % 25’ini alıyor ve GERB Cumhurbaşkanlığı koltuğunu serbest bırakmak zorunda kalıyor.

Bu tahminlere göre, yalnız 5 yıllık bir dönemden sonra Boyko Borisov’un yönettiği en büyük siyasi parti Cumhurbaşkanlığından çekilmek zorunda kalacaktır. 

Bu seçimlerin birinci turunda Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) tarafından desteklenecek olan  eski başbakan  Plamen Oreşarski’nin oyların ancak % 2,2’sini alacağı sonucu hayal kırıcı olmuştur.

Seçime giderken milliyetçiliği ve ırkçılığı iyice körükleyen ve sığınmacılara karşı izlenen öteleme siyaseti için AB fonlarından 160 milyon Euro alan VMRO ve sözüm ona “Yurtsever Cephe” adayı Krasimir Karakaçanov  % 8.5’le liste üçüncüsü olabilmiştir.

Yenilgiye uğrayan adayı destekleyen L.Mestan’ın DOST partisi de, Bulgaristan koşullarında  kendi başına siyaset yürütebilecek durumda olmadığını, Türkiye’de yapılan propaganda gezilerinin de sonuç vermediğini, göçmenlerin toy siyasetçilerin elinden su  bir daha  istemediğini bu anket sonuçlarında da kanıtlamıştır.

Bu seçimin tahmini sonuçları, Bulgaristan’da hükümet istifasına ve yürütme güçlerinde değişikliğe işaret ettiği gibi, 2017 baharında erken seçimi de haber veriyor.

Hiçbir partiye oy vermek istemeyen seçmen oranı % 10.5 olan Bulgaristan’da 6 Kasım 2016’da yapılacak halk oylamasına seçmenlerin % 62’si katılmak isterken, katılanlardan % 82’si seçim sisteminin değişmesine irade ifade etmeye kararlı olduklarını önceden açıklamıştır.

General Radev, seçimi kazandığında köklü bir adalet reformuna kapı açacağını şimdiden açıkladı.

Birinci turda alamayan Gerb partisi ikinci turda daha az oy alacağı açıkça ortadadır. Bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Reklamlar