Utroba (Dangırdak Kaya) Mağarası yakınındaki deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte bulunan “Altıköken” adındaki yerde geleneksel olarak yapılan sağlık ve bereket mevlidine Kırcaali’nin Nenkovo (Visallar), Kostino (Kemikler), İlinitsa (Kırtıllı), Golyama Bara (Büyükdere), Kruşka (Hamzalar), Pıdartsi (Korucuviran), Çernooçene (Yeni Pazar) köyleri, Aytos kasabası ve Türkiye’de yaşayan göçmenler olmak üzere yüzlerce kişi katıldı.

Başta Nenkovo köyü imamı Halil Ali olmak üzere bölge imamları, Kur’an-ı Kerim tilaveti sundular, Mevlid-i Şerif okudular ve sağlık, bereket ve refah için dua ettiler.

Mevlide katılan herkese 5 kazan pilav ikram edildi. Pilav için 180 kg dana eti ve 100 kg pirinç kullanıldı. Bu yılki mevlit merasiminin ana organizatörü ve en büyük katkıda bulunanı Çernooçene ilçe merkezinde faaliyet gösteren iş insanı Sezay Ahmet idi.

Gelecek yılki mevlit için bağış toplanması için yapılan geleneksel açık artırmadan elde edilen gelirler ve yapılan bağışlar yaklaşık 1000 levayı buldu. Bir kilo bal için 40 leva verenler oldu.

Yerlilerin anlattığı rivayetlere göre Altıköken Tepesi’nde yapılan mevlit merasiminin 100 yıldan fazla geçmişi var. 19.asrın başlarında vefat eden bölgede İslam dini önderi olan birinin mezarı burada bulunuyor, fakat kimse onun adını bilmiyor.

İslamı yayma misyonu olan ve insanları Allah ve elçisi Hz. Muhammed (SAV)’in yoluna çağıran ünlü bir şahsiyet olduğu sanılıyor.

Bulgaristan’da komünist rejim sırasında 1959-1989 döneminde mevlit merasimine izin verilmedi.

Kostino ve Golyama Bara köyü muhtarları, bu asırlık geleneğin gelecekte de devam etmesini umuyorlar. Muhtarlar, iş insanı Sezay Ahmet’e verdiği katkıdan dolayı en içten şükranlarını sundular.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar