Ülkemizdeki ilk akıllı dershanenin kuşkusuz önceliklerinden bazıları, öğreniclerin derslere ve öğretim sürecine ilgisinin artması, bilgileri daha kolay algılaması, öğretim sürecinin dijitalleştirilmesi ve çağdaş öğretim metotlarının kullanılmasıdır. Başkent Sofya’daki 23. Frederic Joliot Curie okulunda bulunan ilk akıllı dershane bu öğretim yılının başında kapılarını açtı. bulgaristanda-akilli-dershanelerModern dershane, Samsung ve Junior Achievement-Bulgaria’nın ortak bir projesidir. Akıllı dershanede 26 çalışma yeri var. Her birinde tablet var. Ayrıca akıllı dershanede dokunmatik tahta, televizyon ve dizüstü bilgisayar var. Geleneksel ders kitabı da tarihe karışmak üzere. Ders kitabının çağdaş varyantı USB bellek aygıtlarıdır. Akıllı dershanede Junior Achievement’in müteahhitlik programlarında 10. ile 12. sınıflar arasında öğrenciler hazırlık görüyor.

23. Frederic Joliot Curie okulunda ekonomi öğretmeni Albena Kostova, şunları anlattı: “Tahtamız dokunmatiktir. Bu çağdaş araçlarla çalışmak son derece ilginçtir. Çocuklar, ders kitabının içeriğini hem tahtada hem de önündeki tablette görebiliyor. Her öğrenci, belli bir ödevde kendi tabletinde çalıştığı zaman, bu çalışması tahtanın bir köşesinde beliriyor. Böylece öğrenciler kendi çalışmalarından başka arkadaşlarının çalışmalarını da görebiliyor. Böylece çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor ve çocuklar ekonomi gibi çok zor konuları daha kolay algılıyor. Bundan başka akıllı dershane ile biz çocukların günlük yaşamına yaklaşıyoruz. Her çocuğun elinde artık tablet, akıllı telefon veya başka bir cihaz var. Oysa biz onlara daha da modern teknolojiler öneriyoruz.”

 

Uluslararası bir araştırmaya göre, geleneksel derste materyalin ancak yüzde 5’i benimseniyor, akıllı dershanede de derslerin yüzde 75’i benimseniyor. 23. Frederic Joliot Curie okulunda 12. sınıf öğrencisi Hristiyana Todorova, akıllı dershanede öğretilenlerin daha kalıcı bilgiler olduğunu iddia ediyor ve bu konuyla ilgili olarak şunları paylaştı: Bizim okulumuzda böyle bir dershane yaptıklarına çok sevindim. Biz müteahhitlik ve iş dalında ihtisas yapan ilk sınıfız. Akıllı dershanede okumak çok daha kolaydır. Odanın iç tasarımı da diğerlerden farklıdır. Bence bütün öğrencilerin dikkatini çekiyor ve disiplin çok daha iyidir. Dokunmatik tahtada sunumlar da yapıyoruz. Muhasebecilik problemlerini de orada çözüyoruz. Tabletlerimizle de çeşitli araştırmalar yapıyoruz. Son olarak Bulgar müteahhitleri için bir sunum yapmamız gerekti.”

Modern akıllı dershane öğretmenlerin çalışmalarına nasıl bir katkı sağlıyor? Bu soruya cevaben Albena Kostova, şunları söyledi: “Bir yandan dersler geleneksel olarak sunulmuyor. Her şey online yapılıyor. Çocuklar, tabletleriyle bütün dersleri takip ediyor, tek başına projeler geliştiriyor. Öte yandan ben öğretmen olarak her çocuğun yaptıklarını izleyebiliyorum. Bundan başka çocuklar kendi kendini değerlendirebiliyor ve arkadaşlarını da değerlendirebiliyor, ki bu çok önemlidir. Böylece öğrencilerde sorumluluk hissi oluşuyor ve bu çok daha iyi sonuçlar doğuruyor.”

Örğencilerin yeni teknolojilere tamamen açık olduğu kuşkusuzdur. Ama öğretmenlerle durum nasıldır? 23. Frederic Joliot Curie okulunun müdürü Nina Çaneva, bununla ilgili olarak şunları açıkladı: “Bence teknolojiler öğretmenin çocuklara daha kolay ulaştığı araçtır. Çocuklar, yeniyi taşıyor. Yeni teknolojiler genç öğretmenler tarafından daha kolay benimseniyor. Daha yaşlı öğretmenler yeni teknolojilerden biraz korkuyor ve daha zor algılıyor. Eskiden okulda 10 bilgisayar vardı. Şimdi yeteri kadar var ve öğretmenler çocukları bunlarla çalışarak kendilerini geliştirmeye teşvik etmelidir. Ama okulda bilgisayarların bulunması yeterli değildir. Öğretmenlerin eğitilmesi gereklidir. Ayrıca da iyi yazılımlar da olmalıdır.”

Samsung ve Junior Achievement, bunun gibi akıllı dershanelerin diğer şehirlerde de açılması ile ilgili girişimini devam ettirmeyi niyetliyor. Bir sonraki proje bu yılın sonuna kadar hayata geçirilecek.

Türkçesi: Rayna İvanova / Yazı: Rumyana Tsvetkova – BNR

Reklamlar