Tarih: 25 Mart 2019
Yazan: Raziye ÇAKIR
Konu:   Bulgaristan’da durum ansızın değişebilir.

Daha önce yazdığım yazılarda birkaç defa bir “darbeden” söz etmiştim. Son günlerde art arda gelen “reket” açıklamaları ise bana, yaz yağmurlarını ve kabarcıkları hatırlattı. Kabarcıklar çoğaldıkça  “İyi boşandı, rahmet bol olacak!” denir.

Reket” sözü Bulgarcaya İngilizceden girmiş ve dilimizdeki anlamı “rüşvet” ten fazla” “haraca bağlamak”, “haraç yemek” veya “haraç kesmek” – zorbalıkla imtiyaz ya da para koparmak anlamındadır. Biz Bulgaristanlı Türkler buna halk dilimizde şantajcı ve dolandırıcı deriz. Anlatmaya çalıştığımız olan politiktir, çünkü GERB bir iktidar partisi olmasa bu baskıyı uygulayamaz ve inşaat şirketlerini harca bağlayamazdı. Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcılarının art arda istifa etmesinin nedeni budur. GERB meclis grubuna “daire grubu” adı verildi.

Olay politika diline “stil reket” olarak girdi. III. Borisov hükümetinin 2017’den beri etkinliklerini belirleyen çalışma usulü olarak nitelendi. Başbakana Dobriç’ten getirilen 400 kilo sucukla sökülmeye başlayan haraç düğümü şimdiye kadar birer ikişer milletvekili, 3 bakan birden, bir başbakan yardımcısı gibi siyasi figürlerin kellesini alırken, bu defa 8 kalburüstü iri politik figürü yan yana çengele astı. Teslim bayrağını son kaldıranlardan biri olan Veselin Boşkov, “Belene” NES davasını Strazburgta kaybeden ve Rusya’ya 1,2 milyar Avro ödememizde neden olan bir yüksek devlet memurudur. Sekizincisi ise Yüksek Yargı Konseyindeki GERB adamı Bayan Gergana Mutafova’dır.

İnşaat şirketlerinin zayıf noktasını bulup onları iktidar korosundan belirli kişilere ucuz daire dağıtmaya zorlayan mekanizmadan yararlananlardan adalet Bakanı Bayan Tsetska Tsaçeva, Turizm ve Spor Bakan Yardımcısı Bayan Vanya Koleva hemen istifaya zorlandı. Bu istifalar kolay oldu. Aynı bal kazanından kaşıklayan eski Kültür Bakanı Vejdi Raşidov şu an memlekette değil. İki daire birden kapan GERB Başkan Yardımcısı ve iktidar partisi meclis grubu başkanı Tsvetan Tsvetanov Amerika’da oyalanıyor. Fakat Enerji Bakanı Yardımcısı Krasimir Pırvanov’un bacakları titredi. Telefon elinde “Hadi bakalım yeter bu kadar” diyecek sesi bekliyor. İşin bir de gecen sene “Haraç yiyenlerle mücadele” komisyonu başkanlığına getirilen Plamen Georgiev olayı sivrildi. Onu bu yüksek ve sorumlu “temiz elleri” görevine atayanlar, “biz seni görüyoruz, ama sen bizi asla görmeyeceksin” demişlerdi. Bu işin yemini buymuş. Adam yemini etmiş, “İri haraççıların” apartmanının 250 metre ötesinde ona da ucuzdan ve gönlünce lüks büyük bir daire vermişler.

Kurdun gözleri:

Bulgaristan’a bakan kurdun gözleri korku dağının bekçisidir.

Bunlar zifiri karanlıkta ve sisli havada görebiliyor. Bu gözler, Birleşik Amerika hükümetinin gözleridir. Gözlükleri ise, Sofya’daki “Özgür Avrupa” radyosudur. Konuyu açalım.

Bulgar dolandırıcılık yumağını söken kurt bakışı dışardan geldi, konusu tartışmaya açılmıyor, çünkü doğrudur. Temyiz Mahkemesine bağlı “Haraçla Mücadele Fonu” “Bulgaristan’ı Seven Amerika” Vakfı tarafından finanse ediliyor. 2016 yılında Amerika merkezli “Sivil Toplum ve Demokratik Kurumlar” programından bizimkilere 902 960 bin leva yardım gelmiştir. AB seçimleri arifesinde birdenbire alevlenen “Evet, Bulgaristan” partisi başkanı eski Adalet Bakanı İvan İvanov ile İvo Prokopiev’in “İkonomediya” kurumu da bu işlerin dibindedir.

İstenen nedir mi diyeceksiniz:

Çok açık. ABD’nin Bulgaristan’da 3-4 hava ve kara üssü var, şimdi bir de Karadeniz limanlarımızdan birinde ABD Deniz Üssü kurulacakmış. Borisov hükümetinin iş başına gelmesi bu üsler sayesinde olmuştu. 10 yıldan beri üslerden kira almıyoruz. Şimdi Pentagon Bulgaristan’daki üslerin tüm masraflarını Bulgaristan bütçesine yüklemek istiyor. Üslerdeki US askerleri bizim suyumuzdan içmiyor, yemeğimizden yemiyorlar. Her şey Amerika’dan geliyor. Başbakan Borisov bu gerçeği halka açıklayamıyor. Durum “kurşun gibi ağır” – yaprak dökümü gibi Bakan dökümü başladı. Açıklasa hükümet anında dağılır, ortaklıklar bozulur.

Bulgaristan’da benzer bir olay daha önce de yaşanmıştı:

Bi Bi Ci’nin kudreti:

Daha totaliter dönemde, Todor Jivkov’un damadı İvan Sl avkov’u Uluslararası Olimpiyat Komitesi yönetiminden atan Bi Bi Ci radyosu olmuştu. O, para karşılığı,  olimpiyat oyunlarında karşılaşma sırasını karıştırmıştı. Bi Bi Ci’nin diline dişti ve istifa etmek zorunda kaldı. Sani olay tekrar ediyor.

“Özgür Avrupa” radyosunun vuruşu öldürücü.

İki hafta önce, Maliye Bakanı Goranov’un satın almadığı, kira ödemediği, yeğeninin adına görünen bir büyük lüks dairede yaşadığı açıklanmıştı. Onun bedavadan daire sahibi olmak için kullandığı formülse çok farklı. O, başkasının üstün görünen dairenin elektrik, su, çöp, asansör faturalarını ödüyor ve içinde oturuyor. 10 yıl bu ödemeleri yaptığında ve itiraz olmadığı halde, daireyi kendi üstüne geçirebilir. Bu da haraç toplamanın başka bir yolu…

Binden birkaçını anlatmaya çalıştığımız ve ülkemizde iş hayatına karayılan gibi dolanmış ve geleceğimizi boğan bu olaylara iyi ki Amerika “Nedir bu rezillik!” dedi.

Bulgaristan’da Amerika dendiğinde GERB partisinin kurucusu  Tsvetanov anlaşılır. 2005’te Münih’te GERB partisi kurucu görüşmelerini o yürütmüştü. Bu ayın başında HÖH lideri Mustafa Karadayı’yı Başkan D. Trımp’la “kilise avlusunda sabah kahvaltısına” götüren de odur. FBR ve CİA’den kimlerle tanıştırdığını bilmiyoruz tabii. Kiminle tanıştırmış olursa olsun, Amerikan hükümetinin radarına düşmüştür Tsvetanov ve kurtuluş yoktur. Bu öyle bir şey ki, yaz yağmuru gibidir yağdıkça kabarcık çıkar ve her yeni kabarcık çok yağacağını müjdeler. Tsvetanov olayında, eğer o değişik gerekçeler öne sürerek işin içinden çıkmaya çalışırsa, Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşıyor, güze yerel seçim olacak, ben çekilirsem partinin kaderinden kim sorumluluk taşıyacak gibi gerekçeler sunsa da hepsi  geçersizdir. İstekler kabul edilmezse eşinin ve kızının dünya gezileri ve başka deliller birbirini izleyecektir. Planlar önceden yapılmış ve tencerenin kapağı kalkmıştır. Bulgaristan’da bu gidişi durduracak güç yoktur. Yukarıda “Darbe” dedim. Ne var ki, Bulgaristan’da darbe yapacak ordu yok. Asansör son kara çıkmış ve aşağı inecektir…

Borisov’un rolü nedir.

Şubat ayında yapılan GERB kongresinde Başbakan Borisov 2 ışıktan söz etti: “Kırmızı ışık” ve “Mavi ışık”. Borisov’a kırmızı ışık yandı. GERB partisini haraççılardan temizlemek zorundadır. Bunu yapmazsa kırmızı ışık sönmeyecektir.

GERB dışındaki sağ kanatta diriliş var.

Bulgaristan Sosyalist Partisi BSP veya Mareşki’nin “İrade” hareketi esaslı bir şey yapabilecek durumda değildir. Haraç yumağı ipuçlarını yakalayanlar SOROS parasıyla geçinen ve “Bulgaristan’ı Seven Amerika” vakfına çalışan siyasetçilerdir. Başbakan Yardımcısı Borislav Donçev “iktidar” ve “ekonomi” gibi konularda GERB partisinden atılan ve sokakta kalan ama okyanus ötesine hizmet sunan ajanlarla yakın işbirliği halindedir. Bu durum, Donçev ile Tsvetanov’un arasını açmıştır. Donçev, GERB ekonomik modelinin tosladığını iddia ederken, Tsvetanov “petekte daha bal var” tezini savunuyor. GERB içinde aylardan beri Başbakan Borisov’un yerine kim geçecek tartışması var. Sözde Borisov, Avrupa Birliği katında bir yüksek göreve atanırsa, aklında olan, Partisi Ts. Tsvetanov’a, Hükümet Başkanlığını da B. Donçev’e devretmek var.  Fakat Tsvetanov her iki görevi de istediği için son 6 ayda kavga iyice kızışmıştır. Aslında, “Özgür Avrupa” radyosunun açıkladığı daire haracı dosyası geçen yılık Ekim ayında hazırlanmıştır.

Olayın seçimlere yansıması ne olur.

26 Mayıs AP seçimlerinde GERB partisi Seçim Komisyonu Başkanı Ts. Tsvetanov’tur. Seçimler kaybedilirse çekilmek zorunda kalacaktır. Seçimlerden önce çekilirse sorumlu olan yine o olacaktır. Her iki durumda da Tsvetanov’un politikadan çıkması istenecektir.

Borisov’un suçu nedir?

15 yıldan beri GERB partisi politik sahnededir. Fakat Borisov bu 15 yılda kendine güvenilir yardımcı yetiştiremedi. Bugün Bulgaristan’da yerel devlet idaresi Tsvetanov’un avucunun içindedir. Böylece Bulgaristan’da 2. Bir iktidar oluşmuştur.

TV ve miting konuşmalarında sıkça “ben yönetim işlerini Todor Jivkov’tan öğrendim” diyen B. Borisov aslında bir dersi kaçırmış gibi. Onun, ikinci bir merkez oluşmasına yol vermesi en büyük yanlışı oldu. Durum ortadadır.

Şu cümle de Borisov’undur: “Bu partiyi ben kurdum!” Borisov bu cümleyi tamamlamak istese şunu söylemesi gerekir: “Partiyi ben Tsvetanova devretim ve o parti ile istediğini yapıyor.” GERB artık yalnız seçim kazanmak için çalışan bir paralı askersel örgüte dönüştürülmüştür. Fakat bu yerel örgütlenme de kendi içinde  Borisov’un adamları, Tsvetanov’un adamaları ve Donçev’in adamları olarak üçe bölünmüştür. Araları kibritlidir.

Görüldüğü üzere, Borisov ve partisi gece gündüz ona bakan parlak gözlerden çok korkuyor ve korkmaktan yorulmuştur. Demokratik Güçler Birliği CDC ve Sosyalistlerin Partisi BSP aynı korkudan ve aynı gözlerden yıprandı ve büyük ölçüde dağıldı. Şimdi sıra GERB partisindedir o da dağılacak ve yok olup gidecektir. Partinin içi kokuşmuş ve skandallar patlamak üzeredir.

Yağmur yağdıkça kabarcıklar büyüyor.

Borisov’un karar alması zordur.  GERB öfke dolu ve huzur göremiyor. Hırslı kitle öç almak isterken, kendini aldatılmış, oyuna getirilmiş hissediyor.

Bulgaristan’da 2014’te de böyle bir durum yaşanmıştı. O zaman Borisov istifa etmişti. Çok yakında Amerikan Büyükelçisi Bulgaristan Halk Bankası Genel Müdür yardımcısı D. Kostovo ziyaret etti. Kostov aynı gün istifasını sundu.

Halen Washington’da bulunan Tsvetanov, orada destek bulur ve istifa etmezse, Borisov da beyaz mendil kaldırmazsa ne olacak?

Devam edecek.

Bizi izlemeye devam ediniz.

Bilgi güçtür.

Dostlarınızla paylaşınız

Reklamlar