Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) verdiği röportajda ABD’nin Bulgaristan Büyükelçisi Erik Rubin, “Gelecekte Bulgaristan vatandaşları için vize şartlarını kaldırabileceğimize inanıyorum ve bundan eminim. Ama bu yakın gelecekte olacak bir şey değil. Bizim çok somut olan Vizesiz Seyahat Kanunumuz var ve Bulgaristan hala vizesiz seyahat için gereklilikleri karşılamıyor” diye belirtti.

Büyükelçi, ”Buna rağmen vize başvurusunu kolaylaştırmak ve mümkün olduğu kadar çok kişiye 10 yıllık vize vermek için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca Sofya’ya gelmeden bile vizeleri yenileme fırsatı da veriyoruz” diye sözlerine ekledi.

Başvuranların yüzde 85’inden fazlasının vize aldığını vurgulayan Rubin, ABD’de çalışma ve seyahat programlarına başvuran öğrencilerin yüzde 90’dan fazlasının onaylandığını belirtti. Bu programa şimdiye kadar 100 binden fazla Bulgar öğrenci katılmıştır.

Stara Zagora (Eski Zağra) şehrinde “Amerikan Santralleri” olarak bilinen Maritsa Doğu-1 ve Maritsa Doğu-3 su elektrik santrallerini ziyaret eden Büyükelçi, ayrıca hükümetin iki su elektrik santralinden enerji satın alma sözleşmelerini sona erdirme niyeti hakkında yorumda bulundu.

Büyükelçi, “Bulgaristan’a yapılan ABD yatırımlarını ve burada çalışan şirketleri güçlü bir şekilde destekliyoruz ama santrallerle Bulgaristan hükümeti arasındaki görüşmelerin ayrıntılarına müdahale etmek bizim işimiz değil” dedi.

Üst düzey diplomat, “Elektrik fiyatını belirleme sorunu hiç şüphesiz karmaşıktır. Yine, bu bir Avrupa mevzuatı meselesidir, ancak altının çizilmesi gereken husus enerji çeşitlendirmesidir ve bizim açımızdan Bulgaristan ve bölge için dikkate alınması gereken en önemli şey budur. Bu, kaynakların çeşitlendirilmesi anlamına gelir – enerji tedarik edilen ülke, aynı zamanda enerji üretim şekillerinin çeşitlendirilmesi. Kuşkusuz yerel enerji kaynaklarına sahip olmak, Bulgaristan ve herhangi bir ülke için kendi enerji kaynaklarına sahip olmak açısından çok olumludur” dedi.

Rubin, ayrıca ABD ve Batı ülkelerinin eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik suikast girişimine verdikleri tepki hakkında yorum yaptı.

Büyükelçi, “ABD’nin, Avrupa Birliği (AB) ve dünyadaki diğer ülkelerin ortak tepkisinin bu durumun ciddiyetinin bir işareti olduğunu düşünüyorum. Bence en önemli şey, ülkelerimizin Birleşik Krallık’ı desteklemek için birlikte olduğuna açık bir işaret vermesidir ve Bulgaristan’da verilen tepki de bu desteğin ifadesiydi. Tepki konusunda hepimizin ortak hareket etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum” diye ifade etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar