28.10.2015
57 МИЛИОНА ТУРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ СЕ ОЧАКВА ДА ГЛАСУВАТ НА
ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ В НЕДЕЛЯ

nahide-deniz Нахиде Дениз,кор.на БНР в Истанбул

Около 57 милиона турски избиратели ще се яват на 1 ноември пред избирателните урни,за да гласуват за новия парламент на страната. Изборите се провеждат в обстановка на подновяване на боевете между турските сили за сигурност и бунтовниците от Кюрдската работническа партия, ПКК, която е забранена за тероризъм,както и самоубийствения атентат,отнел живота на 102 души в Анкара, за който се обвиняват джихадистите от Ислямска държава. Песимистичните прогнози във връзка с икономическите перспективи пред страната, гражданската война в Сирия и масовата бежанска вълна, от която най-засегната е Турция са акцент в предизборните изяви на опозиционните партии.
Около 450 х.полицаи са мобилизирани за охраната на вота. Той бе насрочен в необичайна атмосфера, само няколко месеца след изборите на 7 юни, когато управляващата консервативно ислямистка ПСР-Партия на Справедливостта и развитието загуби за пръв път от 13 години насам самостоятелното управление. Тогава четири партии влязоха в парламента, това са управляващата ПСР, основната опозиционна Народнорепубликанска партия, Партията на националистическото действие и прокюрдската Демократична партия, но не успяха да се договорят за коалиционно правителство и президентът Р.Т.Ердоган насрочи предсрочните избори. Какви са прогнозите ще донесе ли нещо ново поредният вот и какво, коментира политическият анализатор Харун Йондем специално за БНР.

Глас:
Не смятам, че ще има голяма разлика в сравнение с вота на 7 юни, пак четири партии при това същите ще влязат в парламента. Може да има аритметични разлики, но трудно изглежда една партия да спечели самостоятелно управление. Ако само две партии влезеха в парламента, тогава управляващата ПСР би имала шанса да спечели достатъчно депутати за промяна и на конституцията към президентско управление. Според мен вотът на 1 ноември ще бъде подновяване на предишния.
Тогава критичният проблем беше ще прескочи или не прокюрдската ДПН 10% процентовия праг за парламента, но сюпризира и с над 13 на сто влезе в парламента, сега пак може да сюрпризира, дори да изпревари националистите и от четвърта сила да стане 3.та сила. Вотът се преценява за важен и смятам, че избирателната активност пак ще бъде висока, на предишните избори надхвърли 83 процента.

Ако на вота на 1 ноември,се повтори картината от 7 юни, какво ще стане, пак ли избори...

В такъв случай сформирането на коалиция ще е неизбежно. Но трябва да се подчертае, че управляващата ПСР пак ще бъде големият партньор, защото опозицията няма шансове да сформира коалиция помежду си. Алтернативите са коалиция между ПСР и Националистическата партия или между ПСР и Народно републиканската партия. Коалиция между ПСР и прокюрдската ДПН на този етап изглежда невъзможно.
Замразяването на процеса на разрешаването на кюрдския проблем оказа значение за провалянето накоалиционните преговори. ПКК поднови терористичните си атаки, в източните провниции се водят сблъсъци между ПКК и силите на реда, има сериозни проблеми. Разбира се, ако терорът бъде прекратен, т.е. ако ПКК изнесе оръжията си от Турция, процесът може да бъде подновен. Бездруго вече има политическа сила, която е получила значителен процент гласове на изборите, имам предвид ДПН. Парламентът е мястото, където трябва да се решават проблемите. Смятам,че ще бъдат взети под внимание исканията на съгражданите от източните провинции и ще бъдат предприети някои стъпки.
Коренно различно е мнението за резултатите от предстоящите избори, което изрази Рафет Улутюрк, председател на базираното в компактно населения с български изселници район на Истанбул Байрампаша Дружество Бултюрк, по думите на когото управляващата ПСР-Партия на Справедливостта и Развитието ще спечели вота със значително мнозинство.
Rafet0010 Рафет  Улутюрк
Аз лично смятам, че на тези избори резултатите ще са различни. Управляващата ПСР ще спечели около 50 процента от гласовете. Смятам, че ще има отлив от гласовете на националистическата партия, които ще се прелеят в управляващата ПСР. Също така смятам, че прокюрдската партия няма да може да прескочи 10 процентовата бариера за влизане в парламента. Управляващата партия ще има мнозинство в новия парлмент. Опозиционните националистическа и народнорепубликанската партия показаха, че не искат да управляват нито самостоятелно, нито в коалиция и не са готови.
Какви са настроенията сред изселническа електорат, за кого ще гласуват и защо ?.
Rafet0010 Рафет  Улутюрк
Нашите изселници преди повече гласуваха за Народнорепубликанската партия, но и на предишните избори, и на тези избори има промяна в посока на одобрение за управляващата ПСР, защото НРП не дава шансове на нашите хора да бъдат избирани в парламента, да бъдат тяхни кандидати. Националистите издигнаха няколко кандидатури, но имаме най-много кандидати в депутатските листи на управляващата ПСР, затова смятам, че много от нашите хора ще гласуват за ПСР.
А що се касае до това, че трябва да има повече кандидати от изселниците Рафет Улутюрк смята, че причината до известна степен е и в самите тях. Трябва сами да си направим равносметката и изводите защо не ни искат, подчерта той.

В неделя в Турция предстоят общи избори, дали резултатите ще се харесат или не е отделен въпрос, но изборите дават на страната шанс за обновление,за промени може би на политическата сцена…

От Истанбул Нахиде Дениз

 

Reklamlar