24 Ocak 1970 yılında Irak Hükümeti tarafından Türkmenlere tanınan kültürel hakların 47. yılı münasebetiyle Türkmeneli Kültür Merkezi tarafından 24 Ocak 2017 günü Ankara’da “47. Yılında Türkmen Kültürel Hakları” paneli düzenlendi.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, iç mekan

Dr. Şemsettin KÜZECİ’nin idaresi ile yönetilen ve Türkmeneli Kültür Merkezi Başkan Vekili Çimnaz DEMİRCİ’nin açılış konuşması ile başlayan panelde Türkmen sorunu; “Türkmen Kültürel Haklarının Tarihçesi”, “Türkmen Kültürel Haklarının Bugünkü Durumu”, “Kültürel Hakların Toplum Hayatındaki Önemi” başlıkları ile ORSAM Danışmanı Av. Habib HÜRMÜZLÜ, Irak Parlamentosu Eski Milletvekili Hasan ÖZMEN ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah ÇETİN tarafından ele alınmıştır.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Dünya üzerinde çok geniş coğrafyalarda yaşamakta olan Türk Milletinin birlik beraberlik içerisinde hareket etmesini öneminin vurgulandığı panelde, Türklük düşmanı olan çevrelerce uygulanan çeşitli projelerle Türkleri yok etmek isteyenlere karşı uyanık olmanın önemine dikkat çekildi. Türklerin; Türkmen, Azeri, Kırgız, Özbek gibi adlarla tanımlanarak sanki farklı milletlermiş gibi ayrıştırmaya çalışanlara karşı bilinçlenmenin gerekliliği ve özellikle gençlerin bu minvalde yetiştirilmeleri hususuna vurgu yapıldı.

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Ankara Temsilcimiz ve aynı zamanda Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonu BAŞKON Yurtdışı Türkler ve Göçmenler Platformu Başkanı olan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı İsmail CİNGÖZ’ün de katıldığı panele; Eski Sağlık Bakanlarından Halil ŞIVGIN, 21. Dönem Afyon Milletvekili Müjdat KAYAYERLİ, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa DESTİCİ, Eski Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Hanım HALİLOVA ile Türkiye, Irak, Suriye ve Azerbaycan başta olmak üzere Türk Dünyasından birçok siyasetçi ve akademisyen katılmıştır.

Panelistlerin sunumları sonrasında Türk Dünyasının önde gelen şairleri tarafından Türkmen konulu şiirlerin okunması ile panel sona ermiştir.

 

Reklamlar