İşveren örgütleri tarafından düzenlenen “İş Dünyası ve Yüksek Eğitim” konulu yuvarlak masa toplantısında açıklanan verilere göre, 2011-2017 döneminde 41 486 öğrenci aileleriyle birlikte ülkeyi terk etmiştir.

Bulgaristan Sanayi Sermaye Derneği (AİKB), devlet yükseköğretim kurumlarında sunulan yüksek eğitime yönelik tamamen yeni bir finansman modeli uygulanmasını istiyor. AİKB, vatandaş hakları sınırlandırılmadan sosyal adaletin yeniden tesis edilmesine yol açan işletmeler ve yükseköğretim sistemi arasında hemen işbirliği ve koordinasyona ilişkin önlemler alınmasını istedi.

Yüksek eğitime yönelik yeni finansman modeli, ücretsiz üniversite eğitimi görmüş mezunların ülkede kalıp, çalışmalarını teşvik etmelidir. AİKB ayrıca, öğrenci kredilendirme sisteminin değiştirilip iyileştirilmesi konusunda ısrar ediyor. Kontenjanı bölümlerde okuyan öğrenciler, ek destek burslarıyla teşvik edilebilir. İş dünyası önündeki sorun nitelikli işgücü eksikliği olmaya devam ediyor.

AİKB Başkanı Vasil Velev, konuşmasında Bulgar ekonomisinin insan kaynakları ihtiyacına vurgu yaptı. Velev, ”İdari engeller, sürekli olarak temizlenmesi gereken yabani otlardır. Eğitimde reform şarttır” dedi. Demografik kriz nedeniyle ekonomi yılda 50 000’den fazla kişiyi işgücü olarak kaybediyor. Bu yüzden iş dünyası sorunu çözmek için tedbirler istiyor.

Velev, “İşgücünün niteliği arttırılmalıdır. Yüksek eğitim kurumlarının 1.sınıf kontenjan sayısı, lise mezunları sayısından daha yüksektir. Yükseköğretimin devalüasyonu aşikârdır. Mezunların yüzde 50’si yüksek eğitim gerektirmeyen işlerde istihdam edilmektedir. Mühendislik bölümlerinin rehabilite edilmesi gerekiyor” diye vurguladı.

AİKB Başkanı,” En çok mühendis sıkıntısı çekiyoruz. Öğrenci kontenjanı önümüzdeki yıllarda yarı yarıya değilse en az 1/3 oranında azaltılmalıdır. Beşeri bilimler alanındaki bölümler çok fazladır” dedi. Velev’in ifadelerine göre yabancı ülkelerin ekonomiler için nitelikli işgücü yetiştiren bir inkibatöre dönmüşüz ve buna karşı önlem alınması gerekir.

Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, iş dünyası ile iyi bir işbirliği olduğunu bildirdi.

Bakan, ”Eğitimli insanlar toplumu etkiler. Büyük sorun göçtür. En az sayıda çocuk okulu bırakmalıdır. AB içinde serbest dolaşım olacaktır. Şirketler, bir iş pozisyonu ve gelecekte gerçekleştirmeye karşılık daha erken bir aşamada öğrencilere yardımcı olabilir” diye ifade etti.

Vılçev, iş dünyasını ve devleti bu süreçte birlikte hareket etmeye çağırdı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar