За пръв път от 1975 г. насам американска компания започна износ на петрол, добит в САЩ, броени дни, след като на 19 декември президентът Барак Обама одобри промяната в търговския режим.
Танкер на ConocoPhillips е напуснал тексаски терминал в Корпус Кристи в последния ден на 2015 г. и е отплавал с петрол и кондензат за италианско пристанище. Получател в Европа е холандската Vitol Group, съобщи представителка на товарещата компания NuStar Energy, цитирана от “Блумбърг”.
Агенцията допълва, че в първите дни на януари от Хюстън ще потегли друг танкер със суров петрол за Vitol, която има рафинерия в Швейцария.
Двете американски компании изпращат суровина от полето за т.нар. шистов петрол “Ийгъл Форд” в Южен Тексас и с малко изпревариха of Enterprise Products Partners LP, която обяви, че иска в първата седмица на януари да стане първият износител след 40-годишна пауза.
И във случая с Хюстън купувачът на 600 000 барела американски петрол е Vitol – търговски гигант, притежаващ дялове в рафинерии от Белгия през Персийския залив до Австралия.
“Блумбърг” посочва също, че преди Обама да подпише промяната, включена в бюджета на САЩ за финансовата 2016 г., рефинериите в чужбина са били готови да платят за сорта “Брент” средно 5 долара повече от цените на американския лек петрол. Но на 19 декември тази разлика е изчезнала.
На 31 декември “Брент” струваше 37.6 долара за барел – с 35% по-евтино спрямо цените от преди година, след като през 2014 г. обезценяването му беше други 48%.
Американският сорт WTI приключи годината на 37.04 долара за барел. Само през декември той поевтиня с 11%, за годината – с 30, а през 2014г. – с 46%.
Въпреки това търсенето на добит в САЩ петрол не се очаква да бъде голямо поради огромният излишък от суровина на световните пазари и слабото ѝ търсене от потребителите.
Промяната на режима, въведен в САЩ заради шока от арабското ембарго от средата на 70-те години, стана възможна и благодарение на технологичния пробив за достигане до трудно достъпни залежи. Така за последните 5 години американското петролно производство се увеличи с 64% и през последните месеци остава на ниво над 9 милиона барела дневно.
През април петролните запаси на САЩ достигнаха исторически максимум от 490.9 милиона барела, а американските производители изненадаха конкурентите си с умението да оцеляват дори при най-ниските цени на пазара от повече от десетилетие насам.
Прогноза на банка “Голдман Сакс” сочи, че балансирането на пазара и осезаемото отпадане на добиващи компании ще стане, когато цената падне под 20 долара за барел. Това обаче няма да се случи през 2016 г., смятат анализаторите на банка “Морган Стенли”.
Излишъкът на петрол на световния пазар – и то преди очакваната през първото полугодие на новата година поява на Иран на него – е в рамките на 0.5-2 милиона барела дневно. Това означава, че дори заради високи разходи за добив да бъдат оттеглени 500 000 барела от американски компании за “шистов” петрол, промяна няма да се усети.
Reklamlar