erdal Erdal KARABAŞ

Rumeli ve Balkan isimleri altında toplanmış olan Sivil Toplum Kuruluşlarında ne yazık ki , Bulgaristandaki soydaşlarımızın ve Türkiye ‘de yaşayan Bulgaristan kökenli vatandaşlarımızın sorunları ve mutlulukları yeteri kadar gündeme gelmemektedir. Türkiye Nüfusunun %10 ‘unu oluşturan , Bulgaristan Kökenli Türk Vatandaşlarının parlemantodaki sayıları çok düşüktür.

Diğer yandan seçilmiş olanlarda , Bulgaristanlıların kurdukları sivil toplum kuruluşlarını seçilirlerken desteklerini görmedikleri için , “BULGARİSTAN’DAKİ SOYDAŞLARIMIZIN VE TÜRKİYE’DEKİ BULGARİSTAN KÖKENLİ VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARI KARŞISINDA KENDİLERİNİ SORUMLU VE GÖREVLİ GÖRMEMEKTEDİRLER ” .


Örnek olarak , Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmış , Türkiye ‘de , Bulgaristan’da seçme seçilme hakkına sahip 710.000 çift vatandaş yaşamaktadır.

Avrupa Birliği Üyesi Bulgaristan Hükumeti , Türkiye’de sadece 35 sandık oy kullanılmak üzere koymuş. Başta BULTÜRK BULGARİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE HİZMET DERNEĞİ olmak üzere sandıkların azlığını ilgilere iletilmesine rağmen duyarsız kalınmıştır.

BULGARİSTAN HÜKUMETİ iki seçim oy kullanmayan Bulgaristan Vatandaşlarının “SEÇME HAKKINI KAYBETMESİ DOĞRULTUSUNDA ” bir yasal düzenleme yapmıştır. Her bir sandıkta maksimum 1.500 oy kullanilabilmektedir. Nihayetinde , Türkiye deki sandıklarda 1.500 geçen sandık olmadığı gibi iki partiye 36.445 oy kullanılmıştır.

Birinci aşamanın arkasından , Vatandaşlıkların kaybettirilmesi gündeme geleceği çok açıktır.
Yukarıda belirttiğim sadece Bulgaristan ile ilgili sorunlardan bir tanesidir. Önümüzdeki dönemde Türkiye ‘de siyasal , sosyal ve ekonomik alanda Bulgaristan Kökenli Vatandaşları daha güçlü bir topluluk haline getirmek amacı ile “Bulgaristan Dernekleri Evlad-ı Fatihan Federasyonun”
Kuruluşu için Danışma Toplantısı yaptık. Katkı ve Destek verilmesini bekliyoruz.

federasyy

 

Reklamlar